0
Artikel(en)

Weingut Dechent 2003 Faberrebe QmP Beerenauslese

Deze unieke druif brengt een muskaat-achtige smaak, die je zelden zal proeven
50cl, 15% alc vol.
Rheinhessen
Rijnland-Palts
100% Faberrebe
Jaartal
2003
Award(s)
€ 50,85 
incl. BTW
Prijs en bestelling per doos
per fles
€ 16,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 eigen van smaak, harmonieus, mooi zurenspel. Klassiekertje

kleur                                      honingkleur

neus                                      rijk en complex muskaat-achtig aroma

smaak                                   overtuigend zoet wat je van een Beerenauslese mag verwachten met een aanwezig zuurtje in de nog zeer frisse afdronk

spijzen                                   komt het meest tot zijn recht bij klassiek weens gebak

serveren                                gecontroleerd schenken bij 10 - 12c graden, echt niet warmer. Geniet!

De wijngaard

Een dessertwijn van duitse oorsprong gemaakt van de praktisch onbekende Faberrebe-druif, dat vraagt om een toelchting. Faberrebe of Faber is een druivensoort die wordt gebruikt voor witte wijn. Deze druif werd in 1929 gecreeerd door Georg Scheu aan de Landesanstalt für Rebenzüchtung in Alzey en werd in 1967 met rasbescherming op de markt gebracht. Scheu creëerde Faberrebe door Pinot blanc en Müller-Thurgau te kruisen. Sommige bronnen stellen ten onrechte dat deze vroegrijpe witte variëteit een kruising is tussen Silvaner en Müller-Thurgau, maar dat is dus niet zo.

Bij voldoende rijpheid kan de Faberrebe elegante, verfrissende witte wijnen produceren met een lichte muskaattoon en meestal meer zuur dan Müller-Thurgau of Silvaner an sich. Faberrebe wordt voornamelijk geteeld in het wijngebied Rheinhessen. Het is ook in kleine hoeveelheden te vinden in de Pfalz en in de Nahe. Het totale teeltareaal voor dit ras bedroeg in 2019 een kleine 250 hectare. De naam "Faber" (Latijn voor smid) werd gekozen ter ere van Karl Schmitt in Landau, die de proefplantages organiseerde. Het achtervoegsel "Rebe" is Duits voor vine.

De wijngaarden van de zeer gastvrije Heinz-Willi en zijn vrouw liggen buiten Saulheim, oostelijk in het bekende wijngebied Rheinhessen als onderdeel van het grotere Rheinland-Pfalz.

Een persoonlijk project van Heinz-Willi: Der Pertelturm: Met twee gezellige kamers en twee uitkijkplatforms zou het een aanspreekpunt moeten zijn voor wandelaars, wijnboeren en allerlei soorten gasten. Heinz-Willi had vaak ideeën in zijn hoofd rondgedraaid en weggegooid, maar de daadwerkelijke planning duurde drie jaar. Met zijn massieve constructie, lichte schilderwerk en precies de rustieke flair die kenmerkend is voor de wijnstreek, past het gebouw nu in de panoramische omgeving tussen Saulheim en Partenheim, ongeveer 1,7 kilometer na het verlaten van de Ritter-Hundt-gemeenschap. Samen met zo'n 15 andere hobbyisten en doe-het-zelvers, evenals een professionele dakdekker van Nack en vrienden, was dit mogelijk.

De maker

De filosofie van de familie: Wijnbouw is niet zomaar een beroep, het is een roeping met veel liefde, ervaring, plezier in het experimenteren en voldoening om iets waardevols te produceren waarvan je zelf overtuigd bent. We praten niet over duurzaamheid, we leven en houden van de natuur. In ons wijnhuis zien we onszelf zelfs als een partner van de natuur en willen daar geen "stempel op drukken", want overmatig ingrijpen leidt tot over- of ondersturing en dus tot meer inspanning. Zo hebben we in onze wijngaarden in Saulheim al enkele jaren helemaal geen glyfosaat meer. De CO²-neutrale teelt vinden wij belangrijk. Intelligente gereedschappen worden gebruikt om meerdere werkstappen uit te voeren met één doorgang door de wijngaardrij. Omwille van de natuur doen we bijvoorbeeld ook af zonder zelfklevende etiketten en nemen we lege flessen terug voor hergebruik.
 
Onze topprioriteit is om alleen die wijnstokken te planten die goede resultaten behalen op de betreffende locatie. Dit is onze interpretatie van de nu veel gebruikte slogan "Terroir". Daarbij vertrouwen we op de tradities en kennis van onze familiewijnmakerij, die al generaties lang bestaat. Saulheim is ook al meer dan 1250 jaar een wijnbouwgemeenschap. Men weet welke wijnstokken het goed doen op welke locatie. Dat betekent natuurlijk niet dat men zich alleen hoeft te beperken tot de traditioneel geteelde rassen. De klimaatverandering, die niet meer weg te denken is, heeft ons zoveel ontwikkelingsvoordeel gegeven met eerder ontluikende en dus langere vegetatie tot aan de oogst dat je in het hart van Rheinhessen wijnen kunt produceren waar je niet eens van kon dromen 2 of 3 decennia geleden.
We zien geen breuk met de traditie bij de teelt van internationale druivenrassen, maar eerder de geslaagde evenwichtsoefening tussen het werk van onze voorouders en de moderne, aan het klimaat aangepaste wijnbouw. De wijnmakers in de 19e en 20e eeuw werden goed geadviseerd om te proberen de maximale kwaliteit te bereiken in combinatie met goede oogsthoeveelheden, waarbij de Silvaner en Portugieser als belangrijkste wijnstokken werden gekweekt. De latere Müller Thurgau en de "geschenken" van Dr. Verlegen, in de vorm van interessante nieuwe rassen, had een hoge prioriteit.
Op dat moment was er echter geen manier om een ​​Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner tot volle wasdom te brengen. We interpreteren traditie zo dat we ons niet verschuilen achter de prestaties van onze voorouders, maar ons verplichten om onze kinderen en kleinkinderen te laten zien wat er mogelijk is. Hoe waardevol klimaatverandering is in onze regio, vooral voor wijn, blijkt uit ons brede assortiment.