Waterkloof Estate! In 2004 werd dit schitterende wijndomein aangekocht door Paul Boutinot. Waterkloof is gelegen op de Schaapenberg in Somerset West, Stellenbosch, slechts drie kilometer verwijderd van de oceaan: het prachtige False Bay.. De wijngaarden voor de Waterkloof wijnen zijn gelegen op de bovenste hellingen van dit domein, 300 meter boven de zeespiegel. Op het domein word volledig Biodynamisch gewerkt. Je rische ijdt op een smal maar bloemrijk weggetje omhoog om uiteindelijk bij het hoofdgebouw aan te komen: het wijnhuis, het proeflokaal en last but not least het fantastischte restaurant. Een van de beste in Zuid-Afrika. Alleen al het uitzicht is adembenemend. De trossen van deze sauvignon blanc groeien met zicht op de oceaan. Zeewind maakt de druiven klein, de schil sterk en stevig. Het sap complex en vol van smaak.
Levende bodems en een natuurlijke benadering van wijnbereiding betekenen dat elk van de single-varietal wijnen in het Circumstance-assortiment echt wordt bepaald door de omstandigheden die de gekozen rassen- en wijngaardblokken beïnvloeden, waaronder: bodem, aspect, hoogte en vintage. Deze factoren zorgen samen voor een lage opbrengst, evenwichtige druiven en wijnen met een duidelijke relatie met hun plaats. De Sauvignon Blanc is van drie winderige, op het zuiden (minder blootstelling aan de zon) blokken 270-300m boven en slechts 2 mijl van de Atlantische Oceaan. De wijnstokken zijn 20 jaar oud en de productie was een gierige 4 ton per hectare.
Waterkloof volgt een traditionele, minimalistische benadering in hun kelder, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard voorkomen zich uiteindelijk uiten in de wijn. Om dit doel te bereiken, worden alle druiven in hele trossen geperst, wat ervoor zorgt dat sap op de zachtste manier wordt geëxtraheerd. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze afgezet. Natuurlijk aanwezige wilde gist wordt gebruikt om het sap te fermenteren, voornamelijk in oude 600 liter vaten (90%). Dit leidt tot een langer gistingsproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke gistingsproces duurde 7-8 maanden om te voltooien, waarna de wijn nog eens 6 maanden minder bruto bleef. Er zijn geen toegevoegd zuur of enzymen tijdens het wijnbereidingsproces, met alleen een lichte filtratie en een kleine toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.
Biodynamic farming is een imperfect, natuurlijk landbouwproces op basis van de 'gevoelige intelligentie' van een onderling verbonden natuurlijke wereld. Als Biodynamische boeren werken we aan het creëren van een divers, evenwichtig ecosysteem dat zoveel mogelijk gezondheid en vruchtbaarheid genereert vanuit de boerderij zelf. Klik hier voor meer inzicht in hoe we dit doel bereiken. Voor een meer visuele indruk kunt u ook de onderstaande links bekijken om de biodynamische landbouwvideo's van onze bedrijfsmanager Christiaan Loots te bekijken
It’s Really All About The Vineyards Bij Waterkloof gebruiken we organische en biodynamische methoden op basis van de Oude Wereld, duurzame methoden in onze wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden gevoed en in balans zijn. Onze bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een evenwichtige wijnstok met een van nature lage productie en intense smaken. De wijngaarden liggen op ongeveer 5 kilometer van de zee en worden geplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, helpen bij drainage en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 20 jaar oud.
And A Few Prayers To Mother Nature- 2016/17 Growing Season Wat eruitzag als een gemiddelde oogst, als gevolg van de droogte in de winter, bleek goed, tot onze verbazing. Dit bewees ook nogmaals dat Moeder Natuur ons altijd scherp zal houden. De Kaapse winter in 2016 zag niet veel regenval - ongeveer de helft van het gemiddelde - en het was ook niet uitzonderlijk koud. We zagen nauwelijks sneeuw op de bergen. De lente begon vroeg, wat leidde tot een vroege knoppenuitbarsting en bloei. Gelukkig hebben we in deze periode geen harde wind ervaren, wat hielp met een gelijkmatige bes. Gezien het feit dat we al tijdens de bessenvormingsfase last hadden van droogte, werd de celvorming ook beïnvloed, wat vanaf het begin kleine cellen betekende. In januari ontvingen we een beetje regen die het spel veranderde en de wijnstok hielp groeien zonder te gestrest te zijn. Gedurende de rest van het seizoen hadden we mooie koele avonden en milde dagtemperaturen en dit zorgde voor een goed, gelijkmatig rijpingsproces. We zijn eind januari begonnen met plukken en waren erg blij om weinig tot geen rot te zien; kleine bessen met veel concentratie en geweldige zuren!