Dit wijndomein ligt op de hellingen van de ongerepte en nog onontdekte Paardeberg. Het werd in 1704 aan de Zweedse immigrant Oloff Bergh verleend die er begon aan een drie eeuwen oude traditie van wijnmaken. Sinds 2005 wordt er gebotteld onder de naam Vondeling naar de originele naam van de hoeve uit 1704. Wijnmaker Matthew Copeland, geboren en opgegroeid in Paarl, streeft er naar de ‘meest perfecte wijn’, die zo biologisch als mogelijk gemaakt wordt. Een milieubewuste benadering van landbouw en minimale interventie tijdens het wijnproductieproces zorgt voor wijnen met behoudt van zoveel mogelijke natuurlijke fruitigheid met een duidelijke vingerafdruk van herkomst.
De ongeveer 100 ha wijngaarden van Vondeling liggen in het dorp Voor-Paardeberg op de zuidoostelijke hellingen van het Paardeberg gebergte. Pure granietbodems wisselen er af met ondergronden die bestaan uit een mengeling van graniet, klei en leisteen. De oudste wijngaarden, waaronder Sauvignon Blanc in 1983 en Chenin Blanc in 1986, zijn in de loop der jaren perfect in balans en leveren enkele van hun meest waardevolle vruchten. Gemiddeld liggen de gewasopbrengsten tussen zes en acht ton per hectare.
Dankzij de dagelijkse verkoelende zuidwestenwinden van over de Atlantische Oceaan ligt de gemiddelde temperatuur er een vijftal graden lager dan in de andere wards van het district Paarl. Tijdens de oogst wordt het fruit zorgvuldig geplukt in de koelte van de vroege ochtenden, en in transportdozen vervoerd naar een gekoelde opslagruimte naast de kelder waar de druiven worden afgekoeld tot 6 ° C. Dit wordt gevolgd door ontstelen en met de hand sorteren van de bessen. De wijnmakerij is uitgerust met een verhoogd plafond en open roestvrijstalen tanks. Aparte vinificatie van specifieke blokken en natuurlijke fermentaties vormen een integraal onderdeel van het proces.
Wijnen worden gerijpt in eerste, tweede en derde vulling Franse eiken vaten in de atmosferische vatrijping kelder met zijn dikke kleiwanden met een rietdakplafond.
De Paardeberg is rijk aan inheemse fynbos. Er zijn met name vier soorten endemisch en uniek voor het gebied: de Babiana Noctiflora, Erica Hippuris, Oscularia Paardebergenis en Serruria Roxberghii. Vondeling is actief betrokken bij het behoud en de bescherming van dit natuurlijke erfgoed.
Vondeling's wijnen: De eerste wijnoogst van Vondeling-wijnen gemaakt van hun eigen druiven was in 2005. Er is nu ongeveer 100 hectare wijngaard, meestal aangeplant met mediterrane variëteiten. De meeste zijn geplant in granieten bodems en op koelere hellingen op het zuidwesten. De oudere wijngaarden, waaronder Sauvignon Blanc geplant in 1983 en Chenin Blanc in 1986, zijn in de loop der jaren perfect in balans gekomen en leveren enkele van de meest waardevolle vruchten. De oogstopbrengsten liggen gemiddeld tussen de zes en acht ton per hectare.
Minimale interventie tijdens het wijnbereidingsproces zorgt voor wijnen met een unieke ‘vingerafdruk’ van oorsprong. Het fruit van de dag, zorgvuldig geplukt in de koelte van de vroege ochtenden, wordt in kofferdozen vervoerd naar een gekoelde opslagruimte naast de kelder waar de druiven worden afgekoeld tot 6 ° C. Dit wordt gevolgd door het handmatig ontstelen en het sorteren van bessen. De wijnmakerij, een slim verbouwde melkstal, is uitgerust met een verhoogd plafond met truss en roestvrijstalen tanks met open bovenkant voor extra zachte behandeling van fruit. Afzonderlijke vinificatie van specifieke blokken en natuurlijke fermentaties zijn een integraal onderdeel van het proces. Mandenpersen, met de hand storten, minimale filtering en geen klaring behoren ook tot de praktische benadering. Wijnen worden gerijpt in eerste-, tweede- en derde-vulling Franse eiken vaten in de sfeervolle vatrijping kelder met zijn dikke kleiwanden en rietdak plafond.
Aanplant Er is een rode / witte variëteitverhouding van 50/50 met een duidelijk mediterrane inslag als het gaat om meer recente aanplant.
Witte wijnsoorten: Chardonnay, Chenin Blanc, Grenache Blanc, Muscadel, Sauvignon Blanc, Viognier
Rode wijnsoorten: Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache Noir, Merlot, Mourvèdre, Shiraz.
WIJNGAARDEN Deze wijn is gemaakt van een kleine, site-specifieke wijngaard, geplant in klei-rijke grindgrond. De groeikracht van de wijngaard is relatief slecht en de wijnstokken zijn schuw. Dit zorgt voor kleine bessen met een geconcentreerde smaak. De noord-zuid oriëntatie van het blok betekent dat de druiven goed worden blootgesteld aan de ochtend- en late middagzon, wat perfect is voor intense kleuren en aromatische ontwikkeling.
VINIFICATIE De druiven worden begin februari met de hand geplukt met de rijpheid van 25 Balling. Elk bosje is voorgekoeld voordat het wordt ontsteeld en de bessen worden gesorteerd. De bessen worden niet fijngemaakt, maar worden heel gefermenteerd. Dit zorgt voor een geleidelijke extractie van tannines en kleur, wat finesse, balans en een lange levensduur bevordert. De bessen worden gefermenteerd in open fermentoren, die de wijnmaker gemakkelijk toegang geven om de fermentatie te beoordelen en te manipuleren. De wijn wordt 5 dagen rigoureus geponst (gemengd) en vervolgens rechtstreeks op de nieuwe en tweede vulling geperst, 300L Amerikaanse eiken vaten. Malolactische fermentatie vindt plaats op vat, wat de harmonie en naadloze integratie van de eiken smaken bevordert. De wijn rijpt 14 maanden op de gist en malolactische droesem. Op dit moment worden de beste 8 vaten geselecteerd, gemengd en nog eens 6 maanden in het vat teruggebracht. Ten slotte wordt de wijn 4 maanden bewaard in een roestvrijstalen tank om de stabiliteit en verduidelijking te bevorderen, voordat hij wordt gebotteld en een jaar lang tot rust wordt gebracht voordat hij wordt vrijgegeven.