0
Artikel(en)

Vondeling Voor-Paardeberg Bowwood 2015 Pinotage

Buitencategorie Pinotage van de hellingen van de imposante Paarlberg, Paarl
75cl, 14,0% alc vol.
Paarl
Western Cape
100% Pinotage
Jaartal
2015
Award(s)
o.a. 2020 (local SA) Platters guide 4.5 én 2015 Vintage – Pinotage Trophy Michelangelo Awards
€ 149,85 
incl. BTW
per fles
€ 49,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 Buitencategorie Pinotage, die eigen druif uit Zuid-Afrika. Een beauty. Je krijgt ze niet mooier.

kleur                                      intens rood met lichtrode rand

neus                                      intens bramen- en kersenboeket verweven met zoete kruidnagel en subtiele vanille-eik.

smaak                                   de krachtige vruchten en subtiele kruidenaromaten blijven in de mond met extra ondertonen van geroosterde amandelen en fijne tannines

spijzen                                   heerlijk in combinatie met charcuterie,varkenvlees, lam en harde kazen

serveren                                gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

TASTING NOTES & CELLARING & FOOD PAIRING - wijnmaker Mathew Copeland:

De wijn is indrukwekkend dekkend van kleur met donkere tinten van paars en rood. Een intens boeket van bramen en kersen is sensueel doorweven met zoete kruidnagel en subtiel vanille-eiken. Het gedurfde fruit en de subtiele kruidenaroma's blijven in de mond met extra ondertonen van geroosterde amandelen en bijgesneden sigaar. De smaak is breed en rijk met zachte zuurgraad en overvloedige, fijn gestructureerde tannine. Dit is een luxe en smaakvolle moderne wijn.

Paarl is een stad in Zuid-Afrika ongeveer 60 km ten noordoosten van Kaapstad in de provincie West-Kaap. De plaats behoort tot de gemeente Drakenstein en heeft 112.000 inwoners. Het was de derde stad op de Kaap die werd gesticht door de Hollanders. Paarl ligt langs de N1-snelweg en wordt gekenmerkt door de Bergrivier en de Paarlberg. De naam is afkomstig van de karakteristieke berg waaraan het stadje ligt. De ronde top van de berg glinsterde na een regenbui volgens de trekkers als een parel in de zon. De lokale bevolking zag er eerder een schildpad in.

De wijngaard

Dit wijndomein ligt op de hellingen van de ongerepte en nog onontdekte Paardeberg. Het werd in 1704 aan de Zweedse immigrant Oloff Bergh verleend die er begon aan een drie eeuwen oude traditie van wijnmaken. Sinds 2005 wordt er gebotteld onder de naam Vondeling naar de originele naam van de hoeve uit 1704. Wijnmaker Matthew Copeland, geboren en opgegroeid in Paarl, streeft er naar de ‘meest perfecte wijn’,  die zo biologisch als mogelijk gemaakt wordt. Een milieubewuste benadering van landbouw en minimale interventie tijdens het wijnproductieproces zorgt voor wijnen met behoudt van zoveel mogelijke natuurlijke fruitigheid  met een duidelijke vingerafdruk van herkomst.

De ongeveer 100 ha wijngaarden van Vondeling liggen in het dorp Voor-Paardeberg op de zuidoostelijke hellingen van het Paardeberg gebergte. Pure granietbodems wisselen er af met ondergronden die bestaan uit een mengeling van graniet, klei en leisteen. De oudste wijngaarden, waaronder Sauvignon Blanc in 1983 en Chenin Blanc in 1986, zijn in de loop der jaren perfect in balans en leveren enkele van hun meest waardevolle vruchten. Gemiddeld liggen de gewasopbrengsten tussen zes en acht ton per hectare.

Dankzij de dagelijkse verkoelende zuidwestenwinden van over de Atlantische Oceaan ligt de gemiddelde temperatuur er een vijftal graden lager dan in de andere wards van het district Paarl. Tijdens de oogst wordt het fruit zorgvuldig geplukt in de koelte van de vroege ochtenden, en in transportdozen vervoerd naar een gekoelde opslagruimte naast de kelder waar de druiven worden afgekoeld tot 6 ° C. Dit wordt gevolgd door ontstelen en met de hand sorteren van de bessen. De wijnmakerij is uitgerust met een verhoogd plafond en open roestvrijstalen tanks. Aparte vinificatie van specifieke blokken en natuurlijke fermentaties vormen een integraal onderdeel van het proces. 

Wijnen worden gerijpt in eerste, tweede en derde vulling Franse eiken vaten in de atmosferische vatrijping kelder met zijn dikke kleiwanden met een rietdakplafond.

De Paardeberg is rijk aan inheemse fynbos. Er zijn met name vier soorten endemisch en uniek voor het gebied: de Babiana Noctiflora, Erica Hippuris, Oscularia Paardebergenis en Serruria Roxberghii. Vondeling is actief betrokken bij het behoud en de bescherming van dit natuurlijke erfgoed.

Vondeling's wijnen: De eerste wijnoogst van Vondeling-wijnen gemaakt van hun eigen druiven was in 2005. Er is nu ongeveer 100 hectare wijngaard, meestal aangeplant met mediterrane variëteiten. De meeste zijn geplant in granieten bodems en op koelere hellingen op het zuidwesten. De oudere wijngaarden, waaronder Sauvignon Blanc geplant in 1983 en Chenin Blanc in 1986, zijn in de loop der jaren perfect in balans gekomen en leveren enkele van de meest waardevolle vruchten. De oogstopbrengsten liggen gemiddeld tussen de zes en acht ton per hectare.

Minimale interventie tijdens het wijnbereidingsproces zorgt voor wijnen met een unieke ‘vingerafdruk’ van oorsprong. Het fruit van de dag, zorgvuldig geplukt in de koelte van de vroege ochtenden, wordt in kofferdozen vervoerd naar een gekoelde opslagruimte naast de kelder waar de druiven worden afgekoeld tot 6 ° C. Dit wordt gevolgd door het handmatig ontstelen en het sorteren van bessen. De wijnmakerij, een slim verbouwde melkstal, is uitgerust met een verhoogd plafond met truss en roestvrijstalen tanks met open bovenkant voor extra zachte behandeling van fruit. Afzonderlijke vinificatie van specifieke blokken en natuurlijke fermentaties zijn een integraal onderdeel van het proces. Mandenpersen, met de hand storten, minimale filtering en geen klaring behoren ook tot de praktische benadering. Wijnen worden gerijpt in eerste-, tweede- en derde-vulling Franse eiken vaten in de sfeervolle vatrijping kelder met zijn dikke kleiwanden en rietdak plafond.

Aanplant Er is een rode / witte variëteitverhouding van 50/50 met een duidelijk mediterrane inslag als het gaat om meer recente aanplant.

Witte wijnsoorten: Chardonnay, Chenin Blanc, Grenache Blanc, Muscadel, Sauvignon Blanc, Viognier

Rode wijnsoorten: Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache Noir, Merlot, Mourvèdre, Shiraz.

WIJNGAARDEN Deze wijn is gemaakt van een kleine, site-specifieke wijngaard, geplant in klei-rijke grindgrond. De groeikracht van de wijngaard is relatief slecht en de wijnstokken zijn schuw. Dit zorgt voor kleine bessen met een geconcentreerde smaak. De noord-zuid oriëntatie van het blok betekent dat de druiven goed worden blootgesteld aan de ochtend- en late middagzon, wat perfect is voor intense kleuren en aromatische ontwikkeling.

VINIFICATIE De druiven worden begin februari met de hand geplukt met de rijpheid van 25 Balling. Elk bosje is voorgekoeld voordat het wordt ontsteeld en de bessen worden gesorteerd. De bessen worden niet fijngemaakt, maar worden heel gefermenteerd. Dit zorgt voor een geleidelijke extractie van tannines en kleur, wat finesse, balans en een lange levensduur bevordert. De bessen worden gefermenteerd in open fermentoren, die de wijnmaker gemakkelijk toegang geven om de fermentatie te beoordelen en te manipuleren. De wijn wordt 5 dagen rigoureus geponst (gemengd) en vervolgens rechtstreeks op de nieuwe en tweede vulling geperst, 300L Amerikaanse eiken vaten. Malolactische fermentatie vindt plaats op vat, wat de harmonie en naadloze integratie van de eiken smaken bevordert. De wijn rijpt 14 maanden op de gist en malolactische droesem. Op dit moment worden de beste 8 vaten geselecteerd, gemengd en nog eens 6 maanden in het vat teruggebracht. Ten slotte wordt de wijn 4 maanden bewaard in een roestvrijstalen tank om de stabiliteit en verduidelijking te bevorderen, voordat hij wordt gebotteld en een jaar lang tot rust wordt gebracht voordat hij wordt vrijgegeven.

 

 

 

De maker

VONDELING 2016 Bowwood Pinotage heeft een plaats als één van de beste in Zuid-Afrika opgeëist met zijn allereerste overwinning in de Absa Top 10 Pinotage-prijzen die vandaag op Boschendal zijn aangekondigd [SUBS: woensdag 14 augustus 2019]. De winnende Vondeling Bowwood 2016 is pas de derde vintage van Pinotage gemaakt in Vondeling en staat in de top 10 naast enkele van de langst bestaande en vooraanstaande namen van de wijnindustrie in Pinotage.

“De Absa Top 10 is het grootste evenement dat er is voor Pinotage en staat bekend als een betrouwbare indicator van het allerbeste van Pinotage in Zuid-Afrika, en dus was het een sensatie om voor het eerst de lijst van 20 finalisten te maken, vooral als een zeer jonge producer. Een Top 10-trofee mee naar huis nemen is absoluut fantastisch en we zijn er zo trots op dat we een lijst hebben gemaakt met enkele van de meest eerbiedwaardige namen in Pinotage, 'zei een opgetogen Vondeling-wijnmaker Matthew Copeland.

Vorig jaar werd het tweede jaar, 2015, bekroond met de JF Hillebrand Trophy voor Beste Pinotage in het algemeen in de Michelangelo International Wine and Spirits Award. De 2014 behaalde 4,5 sterren in de edities van 2017 en 2018 van de Platter's South African Wine Guide en de 2015 werd beoordeeld als 4 sterren in de gids van 2019. Dit toont de consistentie die we al vintage na vintage bereiken. Het is een eerbetoon aan onze kleine, locatiespecifieke, laagproductieve Pinotage-wijngaard die kleine bessen levert met een geconcentreerde smaak en intense kleuren '', zegt wijnbouwer Magnus Joubert.

Vondeling Bowwood 2016 haalde dit jaar voor het eerst de top 20 van de finalistenlijst en was de enige wijn uit de kleine wijk Voor Paardeberg in de wijk Paarl die meedeed aan de competitie. “We maken de Bowwood Pinotage met de specifieke bedoeling dat hij moet wedijveren met de allerbeste wijnen ter wereld en met de nadruk op het maken van een wijn met een uitzonderlijke behendigheid. Lofbetuigingen als deze bevestigen dat we op de goede weg zijn, 'zei Copeland.

In Copeland's kenmerkende no-gimmicks-stijl van "een eerlijke uitdrukking van de oorsprong van het fruit", is Vondeling Bowwood Pinotage 2016 gemaakt van geheel gefermenteerde druiven, wat geleidelijke extractie van tannines en kleur mogelijk maakt, wat finesse, balans en een lang leven bevordert. De wijn wordt geperst tot nieuwe en tweede-gevulde Amerikaanse eikenhouten vaten waar malolactische gisting harmonie en naadloze integratie van smaken bevordert.Elke jaargang is drie jaar in de maak: na 12 maanden rijping op de droesem worden de acht beste vaten geselecteerd en gemengd, en vervolgens nog eens zes maanden in het vat gebracht, gevolgd door vier maanden in een roestvrijstalen tank. Eenmaal gebotteld, rijpt de wijn nog een jaar voordat hij wordt vrijgegeven, wat volgens Copeland resulteert in een wijn die goed gerijpt en drinkbaar is bij het uitkomen, maar die in de loop van de tijd zijn volledige potentieel zal onthullen met extra wijnkelder.