0
Artikel(en)

Mas Oller Mar 2019

Verrassende bianco uit een klein wijngebied boven Barcelona. Welke Hollandse vakantieganger kent deze omgeving niet..... :-)
75cl, 12,5% alc vol.
Emporda D.O.
Girona
Malvasia, Picapoll
Jaartal
2019
Award(s)
€ 74,10 
incl. BTW
Prijs en bestelling per doos
per fles
€ 12,35 
Mas Oller Mar 2018

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een stuivende, sappige en best wel complexe wijn; géén niemanddalletje

kleur                                      héél licht geel met blanke rand

neus                                      aroma's van wit fruit, mineralig en een vleugje limoen

smaak                                    fris qua stijl, maar tegelijkertijd heeft de wijn een zalvend mondgevoel

spijzen                                    bij voorkeur in combinatie met oesters, visgerechten, rijstmaaltijden, kazen, salades en desserts met wit fruit en crème (bijvoorbeeld Anglais).

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 10 - 12c graden; écht niet warmer. Geniet!

Shelflife                                  prachtig op dronk. Tenminste houdbaar tot 2023.

De wijngaard

De wijngaard van Mas Oller is gelegen in een open gebied dat de invloeden van de nabijgelegen zee en de kustbergen, gekenmerkt door de altijd aanwezige invloed van de wind, combineert. Met een bodemdiversiteit waarin klei, zand en leisteen de hoofdbestanddelen zijn. Het project Mas Oller verbindt het noorden van Catalonië, Empordà en Roussillon. De wijngaard was tijdens ons laatste bezoek in de zomer van 2019 voorzien van 12 hectare wijngaard in productie en 4 hectare nieuwe aanplant. 

De drie rode rassen zijn Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon en de twee witte rassen zijn Picapoll en Malvasia de Sitges. De wijngaarden liggen rond het huis en de druiven worden geselecteerd in de wijngaard alvorens te worden geoogst en in kleine eenheden vervoerd naar de wijnmakerij, een soort van tweede selectie. Een koude maceratie (letterlijk: verweking van weefsel) voor een maximale expressie van geur en kleur.

De maker

"EL PROJECT"

Empordà is een legendarische wijnstreek in het Noord-Oosten van Spanje, waar de Grieken (!) de eersten waren die de wijngaarden en de wijn voerden rond het jaar 600BC. Mas Oller is een historisch landgoed gelegen in het centrum van Torrent, in de provincie van de "Petit Empordà", met uitzicht op de Medas eilanden en de middeleeuwse muren van Pals, met het land verdeeld rond de 17e eeuwse boerderij.

In 1850 werden alle oude wijnstokken en olijfbomen vervangen door graan en vee. Vandaag de dag is het enige deel van de oorspronkelijke werkende farm zijn de oude kurkeik bomen die worden gebruikt voor de prestigieuze kurk industrie in de regio. Sinds 1970 behoort de boerderij en het land tot de familie Esteva. In 2000, besloot Carlos Esteva - eigenaar van de prestigieuze wijnhuis Cant Ràfols dels Caus - om het vervallen landgoed te upgraden. De wederopbouw van de boerderij naar de standaarden van vandaag de dag en met zorg de wijnmakerij te plaatsen in wat vroeger de oude koeienstal was.

Hij herplantte de wijnstokken in wat vroeger de beste wijngaard in Pals was met de intentie om nieuwe, goede kwaliteit wijnen te produceren met behulp van de Empordà wijnbouwtradities. De wijnen van de eerste oogsten, gemaakt van de jonge wijnstokken, werden verkocht in de regio. Nu hebben de wijnstokken een tijdperk bereikt waarin de druiven die ze produceren de hoeveelheid concentratie die Carlos zocht. Vandaag de dag, bijna 400 jaar nadat het werd gebouwd, Mas Oller is, in al zijn eenvoud, een omweg en een proeverij op lokatie waard!

Mas Oller's filosofie is gebaseerd op het herstel van de tradities van de wijnproductie van Empordà met een moderne interpretatie van het begrip wijn. Het team wordt gevormd door Carlos Esteva, eigenaar wijnmaker; Martin Cuervo y Marta Arenas, hoofd van de wijngaard en de wijnmakerij; Elena Moreno.