0
Artikel(en)

Eymann Spatburgunder 2018 Toreye Trocken - Bio

BIO optima forma......rijpe tannines, subtiele eik notities en mooie lange afdronk
75cl, 13,0% alc vol.
Pfalz
gönnheimer Sonnenberg
100% Pinot Noir
Jaartal
2018
Award(s)
JamesSuckling.com, november 2017 - 91 pts (2015)
€ 113,70 
incl. BTW
per fles
€ 18,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 in de tussentijd een beroemde Pinot Noir uit het, qua rode wijnen, het meest sprekende wijngebied in Duitsland: de Pfalz

kleur                                      helderrood met lichte rand

neus                                      rijpe tannines, subtiele eik notities en een lange afdronk

smaak                                   dat typische Pinot Noir smaakje, doorspekt met frambozen en kersen

spijzen                                   waar de spijzen de wijn verrijken, zoals bij Lamsvlees, rundvlees, wild, gans, eend, wild gevogelte, milde kaas

serveren                                gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                           2020-2023

Duitsland is een wijnland met een koel klimaat, dat beroemd is om zijn wijnen in een eigen stijl: aromatisch en met frisse zuren. Een goede ligging van wijngaarden is in Duitsland van groot belang. De beste beschutting tegen koude lucht is te vinden in rivierdalen, zoals die van Rijn, Mosel, Main, Neckar en Ahr. Wijngaarden liggen daar vaak op steile hellingen. Het vlaggenschip van de Duitse wijnbouw is de druif riesling, met wijnen die in smaak variëren van strakdroog tot weelderig zoet. Goede, droge witte wijnen komen daarnaast van silvaner, maar ook steeds vaker van weissburgunder en grauburgunder, de Duitse versies van pinot blanc en pinot gris. De Duitsers maken ook uitstekende rode wijn van druiven als lemberger, saint laurent en vooral spätburgunder, de Duitse pinot noir.

Veel Duitse wijn komt op de markt als Qualitätswein trocken. Daarnaast kunnen wijnen op basis van het suikergehalte van de druiven in de volgende categorieën vallen (van het minst naar het meest zoet): Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. Leden van de toonaangevende Verein Deutscher Prädikatsweingüter hebben een eigen topcategorie voor droge wijnen, het Grosses Gewächs.

De wijngaard

Waar komen de wijnen van Weingut Eymann eigenlijk vandaan? Aan de Mittelhaardt ligt het rustige Gönnheim. Hier, afgezien van de bekende steden Forst, Deidesheim en Wachenheim, zijn er perfecte omstandigheden voor gegarneerde wijnen. Het wijngoed bezit 15 hectare wijngaard, waarop verschillende druivensoorten verbouwd worden. De bekende druivensoorten Riesling en Pinot Blanc beslaan 5 hectare, op 5 hectare wordt Pinot Gris, Chardonnay, Silvaner, Gewürztraminer en Muskateller verbouwd. Op de overige 5 hectare staan blauwe druivensoorten. Het wijngoed ligt op de Palatinaatvlakte, gelegen tussen de rivier de Rijn en de Haardt-bergen. Dit gebied wordt ook wel de tuin van Duitsland genoemd. Om de bodem zijn balans te laten houden, worden tussen de wijnstokken grassen, kruiden en verschillende groenten verbouwd.

Weingut Eymann ligt in het centrum van het Duitse wijnbouwgebied de Pfalz, in het Zuidwesten van Duitsland. Dit is eigenlijk het verlengde van de Franse Elzas en is het droogste en warmste gebied van Duitsland. De wijngaarden liggen op de bovenste terrassen van de Rijn, die tijdens de laatste IJstijd ontstaan zijn. Hoewel hier al 2.000 jaar wijnbouw plaatsvindt – de Romeinen zijn destijds hiermee begonnen – wordt er pas sinds 1983 op biologische wijze wijn geproduceerd.

De maker

Werner Eymann is de vader van Vincent, inmiddels steeds meer betrokken binnen het familiebedrijf, die lekker eigenwijs zijn wijnen maakt en samen kijken zij naar wat het terroir hun brengt.

Wie is Vincent Eymann? Hij is een avontuurlijke natuurjongen. Hij vindt het leuk om op een koele en ontspannen manier nieuwe wegen in te slaan. Hij heeft een breed scala aan stijlen in zijn portfolio. Van jazz tot funk tot geweldige klassieke muziek, er komt een grote verscheidenheid aan muziekstijlen in je op. Vincent houdt niet alleen van de kleine gadgets die zijn werk hem toestaat. Met veilig vakmanschap produceert hij uitstekende landgoed-, lokale en lokale wijnen, die altijd worden gekenmerkt door een elegant samenspel van smaken en een opwindend gehemelte.
 
 Wat is de filosofie erachter? Wijnbouw in harmonie met de natuur. Wijnmakerij Eymann staat hier sinds 1982 voor. Inmiddels is de wijnmakerij DEMETER en Naturland gecertificeerd. Vincents expansiestijl kan worden omschreven als (in de beste zin) traditioneel en minimalistisch. Er zijn geen franjes in de kelder. De wijnen fermenteren spontaan en worden opgeslagen in grote, oude houten vaten, maar ook in tonneaux en barriques.