Op zomervakantie in het Mediterrane kustplaatsje Altea had ik mijzelf voorgenomen om de wijngaarden richting Madrid te bezoeken. S'morgens had ik de dames gedropt in het centrum van Valencia (want daar is het altijd uitverkoop/rebajas) en doorgereden naar het verkregen adres. Dat viel toch nog aardig tegen. Maar eenmaal op het terrein waren we al snel aan het cruisen over de aanwezige 300hectares (in de verzengende hitte). Tijdens d proeverij met de familie kwamen de witte Viognier (zie hoofdstuk witte wijnen op deze website) en deze Bobal er absoluut bovenuit. Vandaar......en toen nog dat enorme end terug. Ja ja, de dames met alle tasjes vol vanezelfsprekend opgehaald :-)
De druiven komen uit Ribera del Júcar, waar de zomers heet zijn en de winters koud. De wijn vergist in kleine RVS tanks en wordt regelmatig overgepompt. De wijn rijpt vervolgens 6 maanden in Amerikaans eiken. De voor velene onbekende Bobal is een inheemse Spaanse druifsoort, die steeds meer gerespecteerd wordt om zijn volle wijnen. Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, in de provincie Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het ook nog de meest voorkomende druif is. Voor het eerst wordt de naam gevonden in een 15 eeuws geschrift uit de regio. DNA onderzoek zal nog moeten uitwijzen waar de precieze oorsprong van de druif ligt.
Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif dan ook geenszins. Wel is de druif gevoelig voor meeldauw een botrytis. Er ontstaan grote trossen, met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen rijp als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen.
Anno 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt meer en meer niet alleen maar gezien als bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen gedeeltes, zo rond de 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuurgraad ligt hoger dan die van bijvoorbeeld de Monastrell (ook wel genoemd Mataro of Mourvedre). Deze druif wordt voornamelijk verbouwd in de provincies Valencia, Cuenca en Albacete, die allen in het oosten van centraal Spanje liggen. Het totale oppervlakte beslaat ruim 85.000 hectares. Buiten Spanje komt dit ras niet voor.