In 1992 kwam er als kwaliteitswijngebied bij: Coteaux Varois.......
In dIe centrale regio van de Provence in het hart van het Departement Var, waarvan de naam is afgeleid. Het ligt tussen de Côtes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence en wordt beschut door het massief van Sainte-Baume. Deze temperen de mediterrane invloeden zoals de omringende subregio’s kennen. Door deze verkoeling wordt er ook later dan in de rest van de streek geoogst. Vaak pas in november in plaats van september. Meer dan de helft van de productie is rosé, een derde rood en de rest witte wijn. De belangrijkste druivensoorten in deze regio zijn Grenache, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Mourvèdre, Syrah en Carignan.
De wijncultuur in de Var:
Er wordt wel beweerd dat de wijngaarden van de Var de oudste van Frankrijk zijn. Ze worden ook wel de voorvaderen van alle Franse wijnstokken genoemd. De wijnbouw in de Var is vrij traditioneel met rassen als de Syrah, de Mourvèdre en de Cabernet Sauvignon voor de rode wijnen en de vrij plaatselijke variëteit Roussane voor de rosé. Tegenwoordig zijn ook druivenrassen als de Carignan, Grenache en Cinsault op grote schaal in de Var te vinden.
De eerste wijn in de Var die we wat nader bekijken is natuurlijk de Vin du Pays du Var. Die wijn is in twee gebieden van het departement terug te vinden. Dat is de regio ten westen van Brignoles, in het noorden begrensd door de commune Brue Auriac en zich verder ietwat grillig naar het zuiden uitstrekkend tot aan de Middellandse Zee bij Toulon.
Het tweede gebied van de Vin du Pays du Var is te vinden in het noordoosten van het departement tussen Ampus en Tanneron als respectievelijke west- en oostgrens en Chateauvieux en Callas als noordelijke en zuidelijke begrenzing. De commune Seillans ligt als een vreemde eend in deze bijt.
Die commune moet weer tot de regio van de Vin de Pays des Maures-Esterel gerekend worden. Zoals uit de naam blijkt is de wijn uit deze regio te vinden rond de heuvels van de Maures en de Esterel, met Seillans als noordelijke uitschieter. Dit oostelijke en zuid-oostelijk wijngebied van de Var strekt zich uit tot de zee. Het is een streek met levendige en fruitige rosé’s, maar natuurlijk wordt er ook witte en rode wijn gemaakt.
De Vin de Pays d’Argens wordt in 17 communes gemaakt, in een gebied tussen Draguignan en Montfort. Ook bij deze wijn is er één commune die wat afgezonderd ligt, dat is Besse. De Vin de Pays d’Argens is rosé op basis van Grenache, Cinsault, Syrah en Roussanne du Var. De rode wijn uit dit gebied staat bekend als wat steviger.
Het kleinste wijngebied uit de Var is dat van de Vin de Pays du Mont-Caume en is westelijk van Toulon te vinden. In de 12 communes in dit gebied wordt vooral rode wijn geproduceerd en zoals in de hele Var natuurlijk ook rosé.
Het laatste wijngebied in het departement is voor de Vin de Pays des Coteaux du Verdon. Van het plateau van de Verdon bij Vinon tot de hoogten van Tourtour is deze wijn te vinden. Hier wordt ook wat nadrukkelijker witte wijn gemaakt.
De coöperatie in Lorques
Wie zich ter plekke eerst wat wil verdiepen in de achtergronden van de wijn van de Var zonder zich meteen in de drank te storten, kan terecht in het Wijnhuis in Saint-Maximin. Dat is geen grote winkel, maar een museum dat is gewijd aan deze eeuwenoude drank. Dat museum is, alleen al voor het gebouw, een historisch koninklijk klooster, een bezoek waard. In het oude chauffoir, een vertrek waar men zich vroeger kon warmen, is nu plaats gemaakt voor het Syndicat des Vignerons en de producenten van de wijnen van de Var.
Tegenwoordig zijn er ontwikkelingen die afwijken van de oude wijntradities. Zo wint de biologische wijn terrein. Meer en meer wijnboeren stappen over op de milieuvriendelijke teelt van druiven en productie van wijn.
Een andere ontwikkeling is de introductie in het gebied van niet gangbare druivenrassen. De gedachte daarachter is dat met de druiven die bijvoorbeeld in de Bourgogne goede wijnen opleveren, ook in de Var iets lekkers gemaakt kan worden. Dat betekent wel dat de wijn die met deze druiven gemaakt wordt niet voldoet aan de regels voor de betreffende wijnstreek. En dat heeft weer tot gevolg dat deze wijnen niet in aanmerking komen voor ambitieuze klasseringen en zich (voorlopig) tevreden moeten stellen met de titel ‘landwijn’. Deze wijnen onderscheiden zich nu echter al. Een voorbeeld daarvan vormen de activiteiten van Louis Latour die in de Var Pinot Noir en Chardonnay druiven verbouwt en er prima, maar de laatste jaren helaas wat dure wijn van maakt.