0
Artikel(en)

Domaine Bassac XVII (2017) Croix de Py & Prat Merle - vin biologique, édition limitée

De liefde van een mooie Syrah!
75cl, 14,0% alc vol.
Côtes de Thongue I.G.P.
Languedoc
100% Syrah
Jaartal
2017
Award(s)
€ 94,50 
incl. BTW
per fles
€ 15,75 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 top toonaangevende BIO (!) Cuvée van Domaine Bassac uit de Côte du Thongue, IGP, Languedoc.

kleur                                      een diepe, donkerrode kleur. 

neus                                      in de geur tonen van cacao, zwarte bessen en bramen, ook een pepertje en ceder. 

smaak                                   de aanzet is vol en zacht, met veel fruit. Een lange afdronk waarin de kruidigheid en fijne tannine structuur zich mooi laten zien.

spijzen                                   waar de spijzen de wijn verrijken, zoals op een winterse avond, bij wild of een stuk harde kaas.

serveren                                gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                           2020-2022

De wijngaard

Het Domaine is gelegen in de driehoek Béziers, Pézénas en Bédarieux. De wijngaarden liggen op verschillende bodemtypes en daardoor worden er veel verschillende druivensoorten verbouwd. De witte wijnen worden gemaakt van Sauvignon Blanc, Vermentino, Muscat en Chardonnay; de rode wijnen worden gemaakt van typisch Zuid-Franse druivensoorten zoals Carignan, Grenache en Cinsault, maar ook van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Gelegen in Puisalicon, een klein middeleeuws dorp in het hart van de Languedoc, Zuid-Frankrijk, op gelijke afstand van de drie steden Beziers, Pézénas en Bédarieux, cultiveert het Domaine BASSAC het familiedomein zoals het al generaties lang met dezelfde passie doet.

De Bassac-wijngaarden beslaan zo'n 80 hectare, bestaande uit een grote verscheidenheid aan grondsoorten rond Puisalicon en het naburige dorp Thézan-les-Béziers. De gevarieerde en originele mix van wijnstokken bij Bassac houdt rekening met de specifieke aard van de individuele terroirs - resulterend in een combinatie van klimaat, bodem en geografische situatie. Vanwege de toewijding om authentieke wijnen te produceren die hun terroir weerspiegelen en omdat ze werken met respect voor de natuur en voor de subtiele balans die alleen de wijnstok in staat stelt om in geheime harmonie met zijn grond te groeien, hebben ze er voor gekozen om de wijngaarden biologisch te cultiveren. Onkruid wordt handmatig uit de wijngaard verwijdert, schadelijke insecten en plantziekten worden met ecologische middelen bestreden en de bodem wordt gevoed met compost en preparaten.

De kelders, gelegen in het hart van Puisalicon zelf, zijn gehuisvest in een traditioneel gebouw dat van generatie op generatie is vergroot en nog steeds wordt aangepast. Het hele jaar door worden de wijnen met de grootste zorg behandeld. Gemengd, geprepareerd en opgehelderd, worden ze met eigen apparatuur op het landgoed gebotteld. Als de wijnen van Domaine Bassac volledig die speciale balans bereiken die de ware uitdrukking is van het terroir, de wijnstokken en van de betrokken mannen en vrouwen, dan is dat wanneer ze blij zijn.

De maker

Het is even zoeken in de binnenlanden van de Languedoc om uiteindelijk via de Chemin de la Condamine en de Rue d'Emblan aan de buitenzijde van het pittoresque middeleeuwse dorpje Puissalicon de homebase van Domaine Bassac inclusief rijk gevulde winkel te vinden (zie ook video). Hier hebben we afgesproken met Jean-Philippe Leca, één van de twee mannen die het bedrijf day-to-day runnen, om een goede doorsnee te proeven van het Domaine. Een paar jaar geleden mocht ik in Amersfoort voor het eerst hun XVII blend van Chardonnay en Vermentino proeven en was meteen om. Té lekker.

Even wat historie.....
Op 28 en 38 jarige leeftijd hebben Francois en Jean-Philippe het Domaine Bassac gekocht. Deze familiewijngaard werd tussen negen erfgenamen verscheurd. "ik rouwde om het, ik verkocht het ... en ik kocht het terug", legt François Delhon uit, partner in gelijke delen met Jean-Philippe Leca. Het duo, dat zijn eerste samenwerking op de vintage 2014 ondertekent, wil dit speerpuntdomein van biologisch avontuur in Languedoc-Roussillon, verspreid over 80 hectare en 53 percelen in het hart van de Côtes-de-Thongue, een tweede adem geven. Een tweede (be-)wind, ja, maar met behoud van de "Bassac Touch", een ware reputatie. Omdat Bassac vooral een naam is die naar het buitenland wordt geëxporteerd - van de 600.000 flessen wordt 85% van de omzet gemaakt door export -, gedragen door een aantal bijzondere wijnen, zoals deze. Het familie bedrijf Bassac werkt al sinds het begin van de jaren tachtig geheel biologisch en ze zijn daarmee toch wel de pionier voor biologische wijnbouw in de regio Languedoc.