0
Artikel(en)

Creation Estate Cool-Climate Chenin Blanc 2018

Pure Elegance
75cl, 14,0% alc. vol
Walker Bay
Hemel en Aarde
100% Chenin Blanc
Jaartal
2018
Award(s)
Oogstjaar 2018 - 90pt (Tim Atkin) 
€ 141,00 
incl. BTW
Bestellingen per doos
per fles
€ 23,50 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 Misschien wel de meest delicate wijn van Creation Estate. Chenin blanc in z'n puurste vorm

kleur                                      goudgeel

neus                                      aroma's van zachte gember, tomatenblad, appelschil en een lichte toon van honing

smaak                                   pure en tegelijkertijd complexe wijn. Knapperige kweepeer, frisse groene appel en de romigheid van kokosmelk in de achtergrond.

serveren                                gecontroleerd schenken bij 10 - 12c graden, echt niet warmer. Geniet!

spijzen                                   komt het meest tot zijn recht bij o.a. een traditionele Gravad Lax (in de grond begraven zalm) of buikspek met gebakken lente-ui en prei

geoogst                                 maart 2018

vinificatie                               compleet geperste trossen, barrel fermentatie bij 18° C, 7 maanden sur lie, géén malolactische fermentatie

houtrijping                             ~ 7 maanden in ouder Frans eiken

op fles                                   oktober 2020

shelflife                                 drinken voor 2025

-.-.-.-.-

De wijngaard

Chenin Blanc Vitis vinifera 'Chenin Blanc'

De Chenin Blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. De druif komt oorspronkelijk uit de Loirestreek en is gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis cinerea. De Chenin Blanc heeft zijn oorsprong in de plaats Anjou in het Loiredal en was reeds bekend rond het jaar 1500 onder de naam Plant d'Anjou. Al vrij kort daarna werd de druif vernoemd naar het klooster in MontChenin. Zijn bleke kleur leidde tot de naam Chenin Blanc. De smaak van de verkregen wijn is fris met tonen van gras en groene appels en heeft wat weg van de Sauvignon Blanc. De Chenin Blanc bevat relatief veel zuren wat haar kracht geeft en daardoor enkele jaren mag rijpen. Het aantal hectares waar deze druif in Frankrijk wordt verbouwd loopt sterk terug en bedroeg nog maar een kleine 10.000 in 2008. Het concentreert zich in het departement Maine-et-Loire rondom de steden Angers en Tours. Bekend zijn de mousserende crémant de Loirevouvray en saumur. En niet op de laatste plaats de zoete wijnen van VouvrayMontlouisBonnezeaux en Quarts de Chaume met hun hoge suikergehalte en een perfect tegenwicht door een hoge zuurgraad. Landen waar deze druif verder voorkomt, zijn de staten Californië en Washington in de Verenigde StatenChiliArgentiniëNieuw-Zeeland en bovenal (!) Zuid-Afrika. Deze laatste produceert verreweg het meeste (namelijk ruim 20.000 hectare) en deze druif is daar bekend onder de naam "Steen".

Chenin Blanc is Afrika’s Steen

Chenin Blanc is ook door de Zuid Afrikanen volledig in het hart gesloten en eigen gemaakt. Er staat nu zelfs meer Chenin in Afrika dan in Frankrijk! En probeerde men eerder nog wanhopig de wijnen van de Loire na te maken, nu heeft men meer vertrouwen in de ‘eigen’ stijl.

Wijngaarden

De Chenin Blanc staat hier wijd verbreid aangeplant en de diversiteit is dan ook enorm. Ook de kwaliteit verschilt nogal. De druiven hebben een hoge zuurgraad en bij een te hoge opbrengst of te vroege oogst hou je een flink zure bak over. Bij betere voorbeelden en met een beetje ervaring (waar de Afrikanen inmiddels genoeg van hebben) verandert de wijn in een karaktervolle romige wijn, met aroma’s van peer, appel, ananas, voldoende frisheid en ‘n minerale toets. Deze wijnen worden vaak alleen maar beter met flesrijping. Ook in Afrika worden er verschillende Chenin’s gemaakt. Van heel erg zoet, tot vol en houtgerijpt, superfris en fruitig tot sparkling: de Afrikanen maken het. Ik zou zeggen, probeer eens!

Een hemelse locatie. Een gepaste verwijzing naar de streek waar de wijngaarden van Creation liggen: in het Hemel en Aarde wijngebied, in dit geval hoog op de Hemel en Aarde Ridge, nabij Hermanus. De ranken liggen op de glooing van de Babylon Toren Berg tot zo'n 350 meter boven zee. Daar omarmen ze de volle zon op miljoenen jaren oude klei en Bokkelveld Schalie (geharde geconsolideerde klei of leisteen). De koele zeewind van die zo nabij gelegen Atlantische Oceaan laat de groeiende ranken dansen bij temperaturen varierend van niet meer dan 30c overdag en 12c 's nachts. Deze combinatie zorgt voor de volle smaak van de druiven, die vervolgens de ruimte geven aan de makers er een complexe wijn met de nodige diepgang van te maken.

Creation Estate is dus gevestigd in de Hemel-en-Aarde Ridge, een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een bijzonder verleden met walvisvaart en handel in walivisvlees en wat al niet meer in zicht als je Harmanus zelf bezoekt (wat absoluut de moeite waard is!). Met een beetje mazzel kun je ze daar horen 'zingen'. Misschien wel uit blijdschap omdat er in dat gebied niet meer op ze gejaagd wordt. 

-.-.-.-.-.-.-

De maker

Creation Estate - "From Wilderness to Model Wine Farm"....van een wildernis tot een model wijngaard!

Wat een prachtige engelse omschrijving van één van hun paradepaardjes, deze Cool Climate Chenin Blanc: "The most delicate shade of wild primrose with tinges of lime playing hide-and-seek in the glass. A bouquet of gentle ginger, tender tomato leaf, apple skin and honeycomb casts the first spell. On the palate the magic unfolds with crispy quince and fresh green apple flirting with the smoothness of coconut milk in the background. A cool-climate Chenin Blanc as remarkable in its purity as it is in its joyous complexity".

Toen Jean-Claude (JC) en Carolyn Martin in 2002 de uitdaging aangingen om een wijnhuis te beginnen in een uithoek van de Walker Bay Wine Region, was dat best even spannend. Hier waren namelijk nog nooit eerder wijnstokken aangeplant, maar JC en Carolyn - beide telgen uit bekende wijnfamilies - waren vastbesloten en overtuigd van het potentieel van het gebied. Samen richtten ze Creation Estate op in de Hemel-en-Aarde Vallei. Vijf jaar later, in 2007, vond de eerste oogst plaats en hebben ze de kelder voorzien van de beste apparatuur uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Sindsdien timmeren ze hard aan de weg. Niet alleen met hun kwaliteitswijnen, ook de tasting room heeft inmiddels naam gemaakt.

Vandaag de dag beschikt Creation Estate over 50 hectare wijngaarden in de Hemel-en-Aarde Vallei. De filosofie van JC en Carolyn voor het maken van wijn is gebaseerd op “het verbeteren van de schoonheid van de natuur”. Het gaat in de eerste plaats om de kwaliteit van de druiven, niet om de trucjes die uitgevoerd kunnen worden in de kelder. “Wijn maken is een delicate kunst die terughoudend moet zijn om de nuances van de herkomst te kunnen vastleggen”, aldus JC Martin. Een prachtige tekst toch? Het terroir is belangrijk bij Creation Estate. Niet gek, want de combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay. Daarnaast werkt JC Martin met wilde gistcellen in plaats van commercieel ontwikkelde.

De moderne kelder was toendertijd op tijd klaar voor de 2007 oogst en beschikt over ultramoderne apparatuur geïmporteerd uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Variërend van een pneumatisch punch-down-systeem tot roestvrijstalen tanks met ingebouwde koel- en verwarmingssystemen, men is van van mening dat deze vinificatiefaciliteiten de uitstekende druiven die op de wijngaard worden geoogst, waardig zijn. Al de rode wijnen rijpen onder optimale omstandigheden in Franse eikenhouten barriques van 225 liter.

In 2019 is de gemeente Overstrand Hermanus in Zuid-Afrika bekroond door UNESCO met de status ‘Creative City status for Gastronomy’! Dit is één van de slechts tien steden wereldwijd en de eerste op het Afrikaanse continent die deze onderscheiding ontving. Voor het wijnhuis Creation, en andere vele individuen en boetiekproducenten uit de streek, is dit een eerbetoon aan de bijdrage die zij leveren aan het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

-.-.-.-.-.-