Chenin Blanc Vitis vinifera 'Chenin Blanc'

De Chenin Blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete maar ook mousserende witte wijnen. De druif komt oorspronkelijk uit de Loirestreek en is gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis cinerea. De Chenin Blanc heeft zijn oorsprong in de plaats Anjou in het Loiredal en was reeds bekend rond het jaar 1500 onder de naam Plant d'Anjou. Al vrij kort daarna werd de druif vernoemd naar het klooster in MontChenin. Zijn bleke kleur leidde tot de naam Chenin Blanc. De smaak van de verkregen wijn is fris met tonen van gras en groene appels en heeft wat weg van de Sauvignon Blanc. De Chenin Blanc bevat relatief veel zuren wat haar kracht geeft en daardoor enkele jaren mag rijpen. Het aantal hectares waar deze druif in Frankrijk wordt verbouwd loopt sterk terug en bedroeg nog maar een kleine 10.000 in 2008. Het concentreert zich in het departement Maine-et-Loire rondom de steden Angers en Tours. Bekend zijn de mousserende crémant de Loire, vouvray en saumur. En niet op de laatste plaats de zoete wijnen van Vouvray, Montlouis, Bonnezeaux en Quarts de Chaume met hun hoge suikergehalte en een perfect tegenwicht door een hoge zuurgraad. Landen waar deze druif verder voorkomt, zijn de staten Californië en Washington in de Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en bovenal (!) Zuid-Afrika. Deze laatste produceert verreweg het meeste (namelijk ruim 20.000 hectare) en deze druif is daar bekend onder de naam "Steen".
Chenin Blanc is Afrika’s Steen
Chenin Blanc is ook door de Zuid Afrikanen volledig in het hart gesloten en eigen gemaakt. Er staat nu zelfs meer Chenin in Afrika dan in Frankrijk! En probeerde men eerder nog wanhopig de wijnen van de Loire na te maken, nu heeft men meer vertrouwen in de ‘eigen’ stijl.

De Chenin Blanc staat hier wijd verbreid aangeplant en de diversiteit is dan ook enorm. Ook de kwaliteit verschilt nogal. De druiven hebben een hoge zuurgraad en bij een te hoge opbrengst of te vroege oogst hou je een flink zure bak over. Bij betere voorbeelden en met een beetje ervaring (waar de Afrikanen inmiddels genoeg van hebben) verandert de wijn in een karaktervolle romige wijn, met aroma’s van peer, appel, ananas, voldoende frisheid en ‘n minerale toets. Deze wijnen worden vaak alleen maar beter met flesrijping. Ook in Afrika worden er verschillende Chenin’s gemaakt. Van heel erg zoet, tot vol en houtgerijpt, superfris en fruitig tot sparkling: de Afrikanen maken het. Ik zou zeggen, probeer eens!
Een hemelse locatie. Een gepaste verwijzing naar de streek waar de wijngaarden van Creation liggen: in het Hemel en Aarde wijngebied, in dit geval hoog op de Hemel en Aarde Ridge, nabij Hermanus. De ranken liggen op de glooing van de Babylon Toren Berg tot zo'n 350 meter boven zee. Daar omarmen ze de volle zon op miljoenen jaren oude klei en Bokkelveld Schalie (geharde geconsolideerde klei of leisteen). De koele zeewind van die zo nabij gelegen Atlantische Oceaan laat de groeiende ranken dansen bij temperaturen varierend van niet meer dan 30c overdag en 12c 's nachts. Deze combinatie zorgt voor de volle smaak van de druiven, die vervolgens de ruimte geven aan de makers er een complexe wijn met de nodige diepgang van te maken.
Creation Estate is dus gevestigd in de Hemel-en-Aarde Ridge, een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een bijzonder verleden met walvisvaart en handel in walivisvlees en wat al niet meer in zicht als je Harmanus zelf bezoekt (wat absoluut de moeite waard is!). Met een beetje mazzel kun je ze daar horen 'zingen'. Misschien wel uit blijdschap omdat er in dat gebied niet meer op ze gejaagd wordt.
-.-.-.-.-.-.-