0
Artikel(en)

Conte Contini Bonacossi Vin Santo di Carmignano 2012 Riserva D.O.C.

'Aging' in kleine vaatjes over een zorgzame periode van 5 jaar
37,5cl, 13,5% alc vol. - genummerde fles
Carmignano D.O.C.G.
Toscane
90% Trebbiano, 10% San Colombano
Jaartal
2012
Award(s)
94 James Suckling, 96 Faccino Doctor Wine, 94 Excellent WeinPlus
€ 42,50 
incl. BTW
Prijs en bestelling per doos
per fles
€ 42,50 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 complexe zoete zachte wijn met een zeer nadrukkelijke afdronk van zongedroogd fruit. Heel bijzonder.

kleur                                      diepgoude kleur

neus                                      complex, fruit, gedroogd fruit specifiek apricot en sinaasappelschil

smaak                                   een unieke beleving door de bijzondere balans tussen zoet en zongedroogd fruit

spijzen                                  Gorgonzola dolce, of andere blauwschimmel kazen. foi gras en/of typische lokale Toscaanse desserts

serveren                               gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                         < 2026

.Vin santo, vinsanto of vino santo (letterlijk heilige wijn vanwege het vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven trebbiano en malvasia voor deze wijn gebruikt. De druiven worden op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen. Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze, dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, vin santo geproduceerd. De ambachtelijke vin santo wordt door kenners echter hoger geapprecieerd. De gebieden waar vin santo wordt geproduceerd worden beschermd met de aanduiding Denominazione di origine controllata (DOC) en (DOCG) Denominazione di origine controllata e garantitaVin santo wordt in Toscane geregeld tezamen met cantuccini als dessert geserveerd. De eigenlijke oorsprong van vin santo is echter in Griekenland te zoeken, waar deze wijn op de beschreven manier werd gemaakt van de assyrtico-druiven op het eiland Santorini. De Venetianen waren overdonderd door de aangename smaak van deze wijn en hebben dit dan overgenomen om de Italiaanse vin santo te maken.

De wijngaard

Het is best wel een zoektocht om uiteindelijk boven op de heuvel te komen waar zich het episch centrum van Tenuta di Cappezzano bevindt. De rust, de uitstraling, de sfeer, de aandacht zijn synoniem voor wat deze wijn ook uitstraald: eeuwen van aandacht en toewijding. Het voelt, als je jezelf goed ingelezen hebt, toch een beetje als een bedevaart. Eenmaal op het buitenterras naast het proeflokaal krijg je een eerste impressie hoe groot het bezit van de familie is, zowel de olijfgaarden als de wijngaarden. Welke richting je ook uit kijkt, het is van de familie Bonacossi.

Carmignano is een klein Toscaans gebied, 30 km ten westen van Florence, waar sinds de Etruskische tijd wijn wordt geproduceerd. Het is de kleinste Toscaanse DOCG, erkend in 1988, het is een van de eerste vier appellaties ter wereld geïntroduceerd in 1716 door de groothertog van Toscane. Voor de benaming moeten Carmignano-wijnen zich vermengen ten minste 65% Sangiovese met 10-20% Cabernet die in de 14e eeuw naar dit gebied werd gebracht door Caterina de ’Medici.

Het vlagschip van Capezzana is deze Villa di Capezzana, een klassieke, kruidige, Toscaanse Carmignano van 80% Sangiovese en 20% Cabemet, die ruim een jaar houtrijping plus nog eens een jaar flesrijping ondergaat. De jonge versie van deze wijn is Barco Reale, eveneens gemaakt van Sangiovese en Cabemet, met toevoeging van een klein deel Canaiolo.

Sinds 2006 leggen ze elk jaar 3000 flessen VILLA DI CAPEZZANA welke pas losgelaten worden op de markt 10 jaar na de oogst, om te laten zien aan hun klanten de levensduur van Carmignano. Ze zijn deze praktijk in 2016 begonnen met de 2006 vintage toen Ze 300 jaar Carmignano DOC vierden en zijn dat vervolgens ook blijven doen.

De luxe Carmignano is de Trefiano, gemaakt van druiven uit de wijngaard bij de Villa di Trefiano, die door z’n gunstige ligging een extra elegante en fluwelige wijn oplevert. Daarnaast maakt het domein een `Carmignano bordolese’ genaamd Ghiaie della Furba. De wijn ontleend zijn naam aan het kiezelachtige bodem met rivierafzetting langs het stroompje Furba en is gemaakt van Bordeauxrassen Cabemet Sauvignon en Merlot, met daarbij een klein percentage Syrah. Capezzana’s Vin Santo tot slot behoort tot de beste van Italië. Hiervan worden per oogst ongeveer zo'n 5000 kleine flesjes mee gevuld. Dat gebeurd al sinds 1925, elk jaar weer. Onafgebroken. De gaarden voor deze druiven zijn oost gericht op een ondergrond van leisteen, waar ze begin september al geoogst worden. De geplukte druiven worden tot februari gedroogd. De vinificatie vindt plaats in klein vaatjes van chestnut en cherry wood.

 

De maker

Het landgoed Capezzana in Carmignano bij Florence bestond blijkens een nog bewaard pachtcontract al in de negende eeuw; de overlevering wil dat het al voor het begin van onze jaartelling is gesticht door een veteraan van een der Romeinse legioenen. In de zestiende eeuw is er een kolossale villa ggbouwd door een Medici-vorst. Deze dient nu tot residentie van de omvangrijke familie Contini Bonacossi, die in de jaren 1920 Capezzana heeft verworven. De afgelopen halve eeuw was Conte Ugo Contini Bonacossi, een beminnelijke patriarch, gezicht en smaakmaker van Capezzana. De graaf overleed in 2012, maar drie van zijn kinderen en enige kleinkinderen zijn actief betrokken bij het wijngoed met zijn meer dan 100 ha wijngaarden en talrijke percelen voor andere producten, waaronder sublieme olijfolie.

De rode wijn van Carmignano valt onder de DOCG Chianti Montalbano, maar die naam wordt weinig gebruikt, omdat Carmignano ook een afzonderlijke DOCG is (uiteraard in Rome bevochten door Conte Ugo). Opvallend aan de regels voor Carmignano is de niet alleen toegelaten, maar zelfs voorgeschreven toevoeging van Cabemet aan de Sangiovese. De familie is zich er altijd van bewust dat respect voor het land essentieel is om te kunnen leveren wat aan wie is geërfd zal werken in de toekomst. Het is hun filosofie als 'wijnboeren' om de integriteit hiervan te respecteren en te behouden
prachtig en uniek territorium, waardoor het overvloedig is voor toekomstige generaties. Tenuta di Capezzana is trots om biologisch gecertificeerd te zijn en het karakter van het land van herkomst te vertegenwoordigen met behulp van natuurlijk territorium gisten, waardoor er geen startgisten nodig zijn tijdens het fermentatieproces.