Het is best wel een zoektocht om uiteindelijk boven op de heuvel te komen waar zich het episch centrum van Tenuta di Cappezzano bevindt. De rust, de uitstraling, de sfeer, de aandacht zijn synoniem voor wat deze wijn ook uitstraald: eeuwen van aandacht en toewijding. Het voelt, als je jezelf goed ingelezen hebt, toch een beetje als een bedevaart. Eenmaal op het buitenterras naast het proeflokaal krijg je een eerste impressie hoe groot het bezit van de familie is, zowel de olijfgaarden als de wijngaarden. Welke richting je ook uit kijkt, het is van de familie Bonacossi.
Carmignano is een klein Toscaans gebied, 30 km ten westen van Florence, waar sinds de Etruskische tijd wijn wordt geproduceerd. Het is de kleinste Toscaanse DOCG, erkend in 1988, het is een van de eerste vier appellaties ter wereld geïntroduceerd in 1716 door de groothertog van Toscane. Voor de benaming moeten Carmignano-wijnen zich vermengen ten minste 65% Sangiovese met 10-20% Cabernet die in de 14e eeuw naar dit gebied werd gebracht door Caterina de ’Medici.
Het vlagschip van Capezzana is deze Villa di Capezzana, een klassieke, kruidige, Toscaanse Carmignano van 80% Sangiovese en 20% Cabemet, die ruim een jaar houtrijping plus nog eens een jaar flesrijping ondergaat. De jonge versie van deze wijn is Barco Reale, eveneens gemaakt van Sangiovese en Cabemet, met toevoeging van een klein deel Canaiolo.
Sinds 2006 leggen ze elk jaar 3000 flessen VILLA DI CAPEZZANA welke pas losgelaten worden op de markt 10 jaar na de oogst, om te laten zien aan hun klanten de levensduur van Carmignano. Ze zijn deze praktijk in 2016 begonnen met de 2006 vintage toen Ze 300 jaar Carmignano DOC vierden en zijn dat vervolgens ook blijven doen.
De luxe Carmignano is de Trefiano, gemaakt van druiven uit de wijngaard bij de Villa di Trefiano, die door z’n gunstige ligging een extra elegante en fluwelige wijn oplevert. Daarnaast maakt het domein een `Carmignano bordolese’ genaamd Ghiaie della Furba. De wijn ontleend zijn naam aan het kiezelachtige bodem met rivierafzetting langs het stroompje Furba en is gemaakt van Bordeauxrassen Cabemet Sauvignon en Merlot, met daarbij een klein percentage Syrah. Capezzana’s Vin Santo tot slot behoort tot de beste van Italië. Hiervan worden per oogst ongeveer zo'n 5000 kleine flesjes mee gevuld. Dat gebeurd al sinds 1925, elk jaar weer. Onafgebroken. De gaarden voor deze druiven zijn oost gericht op een ondergrond van leisteen, waar ze begin september al geoogst worden. De geplukte druiven worden tot februari gedroogd. De vinificatie vindt plaats in klein vaatjes van chestnut en cherry wood.