0
Artikel(en)

Waterkloof Circumstance 2016 Mourvedre - organic wine

Een prachtige lichte versie van de Mourvedre druif welke een zogeheten "bewonderende complexiteit" kan krijgen door het rijpen!
75cl, 13,0% alc vol.
Stellenbosch
Western Cape
100% Mourvedre (Mataro of Monastrell)
Jaartal
2016
Award(s)
Het moeten er velen zijn.......
€ 88,50 
incl. BTW
per fles
€ 14,75 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 top toonaangevende BIO (!) Cuvée van Waterkloof. Vond het zelf één van de mooiste die ik mocht proeven. Speels en licht

kleur                                      rood, rood

neus                                      In de geur tonen van bloesem, rozenbottel en rood fruit

smaak                                   de smaak is verfijnd, speels en fruitig, heel lang en in de afdronk gekenmerkt door een minerale toon.

spijzen                                   waar de spijzen de wijn verrijken, zoals gevogelte, tonijn en risotto met truffel en bospaddenstoelen

serveren                                gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                           2020-2022

Proefnotities uit het glas van Nadia Barnard, wijnmaker bij Waterkloof: Een complexe wijn die ervoor zorgt dat ik terugga naar mijn glas met een mix van hartige en salietonen en soepele frambozen en donker fruit. Het kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan gerechten, maar moet goed passen bij wild zwijn of lamsvlees op de grill.

De cijfers (6400 flessen geproduceerd):

Alc 13.5
RS 2.4
TA 4.6
VA 0,7
pH 3,8

De wijngaard

Het draait allemaal om de wijngaarden ....... oorspronkelijk uit Spanje en vernoemd naar de Spaanse stad Murviedro, in de binnenlanden nabij Valencia, staat Mourvèdre bekend als de kenmerkende variëteit in de Franse regio Bandol en wordt het ook gebruikt in de Languedoc en de zuidelijke Rhône als onderdeel van hun rode melanges. Het is een later rijpende variëteit die geniet van droge, warme en zonnige omstandigheden. Om deze reden werd de Mourvèdre geplant als struikranken om de warmte-eenheden van de aarde te benutten, wanneer de temperaturen 's avonds dalen. Het is ook een windbestendige wijnstok, daarom is het voor Waterkloof niet nodig om op ondersteunende draden te trelliseren, zoals bijvoorbeeld gedaan wordt met de windgevoelige Sauvignon blanc-wijnstokken.

Waterkloof gebruikt biologische en biodynamische methoden en houdt vast aan de oude wereld, duurzame praktijken in de wijngaarden om ervoor te zorgen dat de wijnstokken gevoed en in balans zijn. De grond is vrij van chemicaliën en wordt gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën door eigen biologische compost te gebruiken. De twee enkele wijngaardblokken liggen op circa vier kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen de 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteen oorsprong met middelgrote stenen, wat helpt bij de afvoer.

Een zachte hand.....Waterkloof volgt een ‘less is more’, minimale interventie wijnbereidingsfilosofie voor al hun wijnen en de druiven worden regelmatig geproefd om een ​​optimale rijpheid en smaakontwikkeling te bepalen. Ze plukken De druiven vroeg in de ochtend, wanneer ze nog koel zijn, wat helpt om de smaken te behouden. De rode variëteiten worden gesorteerd en in houten fermentoren geplaatst door middel van een zwaartekrachtstroomsysteem. Ze doen natuurlijke fermentatie van hele bossen voor al de Rhône-variëteiten en is van mening dat tannines langzaam en voorzichtig moeten worden geëxtraheerd tijdens het fermentatieproces. Om dit te bereiken stampen ze de druiven twee keer per dag met de voeten in plaats van een machine te gebruiken of pump-overs te doen. De wijn brengt vervolgens ongeveer een maand door op de schillen, waarna hij via de zwaartekracht wordt afgevoerd en de schillen in een mandpers worden geperst. Malolactische fermentatie vindt ook van nature in het vat plaats, zonder toevoeging van bacteriën. Deze Mourvèdre werd ongeveer 16 maanden gerijpt in oudere Franse vaten van 600 liter.

In overeenstemming met de Waterkloof filosofie van minimale interventie, onderging deze wijn alleen een basisfiltratie voordat hij werd gebotteld, zodat de wijn in zijn puurste vorm werd genoten. En een paar gebeden tot moeder natuur - 2016/2017 groeiseizoen. Wat door de droogte in de winter op een gemiddelde oogst leek, is tot ieders verbazing goed gelukt. Dit getuigde eens te meer dat moeder natuur ons altijd scherp houdt.

De Kaapse winter van 2016 zag niet veel regen - ongeveer de helft van het gemiddelde - en het was ook niet uitzonderlijk koud. Ze zagen nauwelijks sneeuw op de bergen. De lente begon vroeg, wat leidde tot een vroege knopuitbarsting en bloei. Gelukkig hebben Ze in deze periode geen harde wind ervaren, wat hielp met een gelijkmatige bessenset. Aangezien Ze tijdens de besvormingsfase al droogte hebben ervaren, werd de celvorming vanaf het begin ook beïnvloed om kleine cellen te produceren. In januari kregen ze wat regen die het spel veranderde en de wijnstok hielp groeien zonder te gestrest te zijn. De rest van het seizoen waren er mooie koele avonden en milde dagtemperaturen en dit zorgde voor een goed, gelijkmatig rijpingsproces. Het Waterkloof team is eind januari begonnen met plukken en waren erg blij om weinig tot geen rot te zien; kleine bessen met veel concentratie en geweldige zuren!

De maker

Paul Boutinot is de drijvende kracht en inspirator op Waterkloof Estate in Somerset West. Wijnbouw in vele facetten, duurzaam, biologisch en biodynamisch.

Waterkloof is een biodynamisch werkend wijnbedrijf waar met groot respect en kennis van het land en de planten en de dieren die erop leven, wordt gewerkt. Er worden geen tractoren gebruikt, maar alleen paard en wagen. Dat scheelt uitlaatgassen op de druiven, en het zorgt ervoor dat de grond mooi luchtig blijft: zware machines drukken de grond te veel aan, wat slecht is voor het bodemleven. Op Waterkloof worden kippen, schapen, paarden en koeien gehouden. Allemaal met hun eigen taak: voor mest, om onkruid te wieden, voor transport, etc. Een uitermate romantisch plaatje, maar toch is het bedrijf geenszins dromerig: hier worden wijnen van de allerhoogste kwaliteit gemaakt door een zeer professioneel team. Fantastisch bedrijf met fantastische wijnen.