0
Artikel(en)

Saint Clair Family Estate 2017 Sauvignon Blanc

The founding fathers of today's NZ Sauvignon Blanc
75cl, 13,0% alc vol.
Marlborough
Marlborough, Zuidereiland
Sauvignon Blanc
Jaartal
2017
Award(s)
té veel om hier samen te vatten......
€ 90,00 
incl. BTW
per fles
€ 15,00 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                   droog, wit en aromatisch

kleur                                        licht goud met een groene gloed

neus                                        bijzonder expressief, de wijn springt bijna het glas uit. Intense aroma’s van kruisbes en tropisch fruit (bijv. lychee)

smaak                                      de intensiteit van de neus zet zich voort in de smaak. Veel fruit, smaak van bessen, netel, bloemigheid, exotische aroma’s en een lange afdronk. Bijzonder mooie zuren

                                                 en een klein toontje citroen.

spijzen                                      als aperitief of bij schaal – en schelpdieren, gevogelte en salades

serveren                                    8 - 10c

We zeiden het al eerder: expressief. De wijn komt je letterlijk tegemoet. Ze springt het glas uit. Intense aroma’s van o.a. de kruisbes en een parade aan tropisch fruit. Met de lychee als tambour maitre. Als dat allemaal achter de rug is volgt de lange afdronk met een vleugje citroentje op de achtergrond.

Aanbeveling: Geroosterde makreel met kurkuma op avocadotoast Zoals alle eilanders eet ook de Nieuw-Zeelander veel verse vis en/of schaal- en schelpdieren. Zalm, garnalen, oesters St. Jakobsschelpen, het is er allemaal. De aankleding is altijd typisch Nieuw-Zeelands, met veel fruit en frisse dressings. En sinds de ‘uitvinding’ van avocado-olie, wordt alles gebakken of gebraden in dit goddelijke goedje.

De wijngaard

De ongeveer 100 hectares Family Estate, gelegen in het noordoosten van het wonderschone zuider eiland(regio Blenheim), ligt voor het overgrote deel in een oude rivierbedding, waar de bodem bestaat uit alluviaal leem en kiezels. Een natuurlijk drainage. En vervolgens zorgt Marlborough’s klimaat – koele nachten en vele zonuren overdag – voor de Wooowhh factor van deze wijn. De pluk in januari wordt in de vroegte en koelte van de ochtend uitgevoerd om zo veel mogelijk frisheid en fruitigheid in de wijn te behouden! Ná de pluk worden de druiven direct geperst, om zo min mogelijk contact te hebben met de schil. Het sap wordt daarna in RVS tanks, bij een gecontroleerde temperatuur, gefermenteerd met behulp van geselecteerde gisten. We kunnen er nog uren over praten. Ga maar proeven en geniet, zoals wij dat doen.

De maker

Je zal het maar zijn: de pioniers van de immens populaire Sauvignon Blanc wijnen uit het Nieuw Zeelandse wijngebied Marlborough: Judy en Neal Ibbotsen van Saint Clair. Anno 1994. En vervolgens in de daaropvolgende 20 jaar een schier eindeloze reeks aan internationale wijnprijzen 'binnen harken'; ook dit jaar! Bijzonder. Zij persoonlijk hebben de wereld een totaal nieuwe beleving van de Sauvignon Blanc druif gegeven: die bijzondere geur en smaak, dat exotische, dat expressieve!

Oogst                                       Handmatige pluk, vroeg in de ochtend om zoveel mogelijk fruitigheid en frisheid te bewaren

Vinificatie                                 Direct na de pluk worden de druiven geperst, om zo min mogelijk schilcontact te hebben. Het sap wordt gefermenteerd met behulp van geselecteerde gisten in tanks van

                                                 RVS bij gecontroleerde temperatuur

opvoeding                                roestvrij stalen vaten, silo’s. Geen hout.

Adviesje: probeer ook, als je ‘m tegen komt, hun Pinot Noir. Great!