0
Artikel(en)

Renzo Marinai 2015 Chianti Classico Riserva D.O.C.G., Gallo Nero Biologica

Per amore!
75cl, 13,5% alc vol.
Chianti Classico
Toscane, Greve in Chianti
90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon
Jaartal
2015
Award(s)
Decanter : 90/100
€ 149,70 
incl. BTW
per fles
€ 24,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een krachtige Chianti Classico uit een méér dan voortreffelijk jaar: 2015!

kleur                                      de wijn presenteert een donker ruby rode kleur (donkerrood/zwart)

neus                                      een doordringend, elegant en persistent boeket

smaak                                   droog in de mond, evenwichtig en warm, met veel body. De Riserva biedt échte concentratie en karakterdiepte.

spijzen                                  geroosterd en/of gebraisseerd hoog gekwalificeerd rood vlees 

serveren                               gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

De wijngaard

Renzo Marinai's landgoed is ingeplant tegen één van de meest charmante achtergronden in de Chianti streek. Het strekt zich uit over een heuvel met uitzicht op de omliggende valleien en velden. Het Cecione landgoed ontleent zijn naam aan de oude kerk van San Martino a Cecione, dichtbij het kasteel van Panzano, die dateert uit het jaar 1600. Renzo Marinai heeft het landgoed sinds 1996 beheerd, en dit met de ondersteuning van twee medewerkers : de oenoloog Giovanni Cappelli en de agronoom Fabrizio Balo. Hij heeft samen met hun een volledige restyling van het wijndomein gedaan met oa de overschakeling naar biologische teelt.

Cecione beslaat een oppervlakte van circa 30 hectare, waarvan 6 hectare wijngaarden. Er zijn ook 12,5 hectare olijfgaarden en akkerland, het overige deel van het terrein bestaat uit bossen met karakteristieke groenblijvende Toscaanse eiken. Het landgoed golft, stijgt en daalt tussen de 350 en 500 meter boven de zeespiegel en wordt gekenmerkt door vrij dun beplante wijngaarden met de stokken op 2,80m x 0,80m tussenafstand. De jacht naar grote rendementen per hectare is hun dus volledig vreemd!

De bodem bestaat volledig uit mergel, perfect voor Sangiovese, waardoor een goede drainage en de ontwikkeling van diepe wortels mogelijk is. De nieuwe wijngaarden werden aangeplant met het behoud van het natuurlijke reliëf. We vinden er verschillende druivenrassen, het zal wel geen verrassing zijn dat Sangiovese de belangrijkste plaats inmeent bij de rode rassen, maar je vindt er ook Cabernet Sauvignon en Canaiolo. Ze hebben ook een autochtone wijngaard beplant met Mammolo, Cilegiolo, Prugnolo, Colorino en Sangiovese. Voor de witte wijnen maken ze gebruik van Trabbiano, Malvasia en Chardonnay.
De belangrijkste rode druiven die vandaag worden geplant, is de Toscaanse signatuurvariëteit, de Sangiovese. Daarna komt Cabernet Sauvignon, vervolgens een reeks inheemse variëteiten, waaronder Foglia Tonda, Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino, Mammolo en Pugnitello. Ze besteden ook twee hectare aan het verbouwen van de oude Capelli harde tarwe, die wordt gebruikt om kleine hoeveelheden zeer traditionele pasta te produceren.

De Zuid-West georiënteerde wijngaard bevindt zich in Panzano - Greve in Chianti. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 15 jaar en leveren een rendement van 40 tot 45 hl per hectare. Er staan een 4,000 à 5,000 stokken per hectare.

De maker

Eén van de redenen waarom het San Martino a Cecione landgoed oorspronkelijk werd aangekocht was de aanwezigheid van een oude ambachtelijke bakkerij. Bovendien was Iori Marinai de eigenaar van een oude dorsmachine die nog op stoom werkte! Maar die was al gedurende vele decenia inactief. Dit waren de uitgangspunten van waaruit Renzo Marinai, die het gedachtengoed van zijn vader omarmde, begon met het zaaien van tarwe op de akkers, en dit om echt brood te maken zoals in de goede oude tijd. En na de graanvelden kwamen de wijngaarden ...

Na de aankomst van Renzo Marinai in San Martino a Cecione in 1996 werden nieuwe wijngaarden aangelegd en geplant, en de traditionele droge stenen muren werden zorgvuldig herbouwd om het land te weerspiegelen zoals het er eeuwenlang uitzag. En later, onder het rentmeesterschap van Tom Heidman, werden in 2014/15 meer dan twee hectare nieuwe wijngaarden aangeplant en veel nieuwe droge stenen muren gebouwd.

In de wijnkelder maakt men gebruik van inox tanks voor de fermentatie en de tweede malolactische fermentatie. Er staan ook grote eiken vaten van 5 tot 20 hectoliter. De Riserva wijnen rijpen op kleinere eiken barriques. En dit alles met muziek van Mozart op de achtergrond.

Vinificatie: De organisch geteelde druiven ondergaan een 20 dagen durende maceratie en verblijven daarna 10 tot 12 maanden op grote eiken vaten. Hierna rijpt de wijn nog 3 maanden op fles op het domein.

“Come si fa a morire senza aver mai baciato un fiore...
E un albero?
Ma per amore non l’hai mai abbracciato?”

Dit fragment uit een gedicht helpt om inzicht te krijgen in Iori Marinai’s opmerkelijke persoonlijkheid: hij was een dichter, een schrijver en een artist in de kunst van het leven. Iori heeft deze levensfilosofie: een sterkte band met de streek waar zijn hart ligt, aan zijn zoon Renzo overgedragen.