0
Artikel(en)

Paul Legill 2018 Pinot Gris Schengen Markusberg Grand Premier Cru

Ideale begeleider van een rijk plateau Fruit de mer
75cl, 14% vol alc
AOP Moselle Luxembougeoise, controlée par l’Etat
Schengen
Pinot Gris
Jaartal
2018
Award(s)
Guide Hachette des vins, meerdere jaargangen
€ 85,80 
incl. BTW
per fles
€ 14,30 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                   een elegante minerale Pinot Gris (Grand Premeir Cru)

kleur                        licht goudgeel

neus                        peer, kweepeer, rijpe vijgen en lichte kruidenthee

smaak                     zachte maar sympathieke en volle smaak met een tinteltje, tonen van vanille en rijp fruit (kweepeer, vijgen). Lange plezierige afdronk.

spijzen                     als aperitief of bij o.a. koude visgerechten uit bijvoorbeeld de Scandinavische en Franse keuken

Ondanks de traditionele stijl van wijnmaken die je nog veelal tegenkomt langs de Route du Vin Luxembourgoise, is het bijzonder veelzijdig. Het terroir biedt, in combinatie met onder meer de aangeplante koningsrassen Riesling en Pinot Blanc, enorm veel kansen om te focussen op kwaliteit. En dat is aan Paul Legill wel besteed. De wijnen van Caves Legill kunnen zich dan ook absoluut meten met de beste wijnhuizen uit het vorstendom.

Gecontroleerd schenken bij 8 - 10 graden, echt niet warmer. Geniet!

Het is zeer de moeite waard om Legill's producten te gaan ontdekken!

De wijngaard

Als je in Luxemburg boven op de Markusberg aan de Schengen zijde staat kijk je zijdelijk uit op de Moselle (Moezel) rivier en de grote verkeersbrug en aan de overkant Duitsland (oost) en Frankrijk (zuid). Domaine Viticole Paul Legill is dus nét nog Luxemburg. In de wijngaarden van de Markusberg, met hun kalkstenen bodem, worden Schengen Fels en Coteaux de Schengen geteeld op een oppervlakte van 5,7 ha. De traditionele Luxemburgse druivensoorten Auxerrois, Elbling, Gewürztraminer, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Riesling en Rivaner. Pinot blanc en Pinot noir zijn gedeeltelijk gerijpt in vaten. Ongeveer 10% van de jaarlijkse oogst is bestemd voor de productie van Crémant.

De maker

Op deze familiewijngaard, op het zuidelijkste puntje van Luxemburg in Schengen (Wie kent het niet?), runt zesde generatie Oenoloog (Geissenheim, Duitsland) Paul Legill zijn/hun boutique winery. Een uiterst relaxte man die altijd, op elk moment van de dag, naar het bescheiden maar prima verzorgde proeflokaal wil komen om je de range aan heerlijke Legill wijnen te laten proeven. Dat was voor ons op een vrijdagavond om half acht. 

De eigen wijnen en crémants van Caves Legill  - 90% witte wijnen - worden regelmatig onderscheiden. Zo komen ze met grote regelmaat in de Guide Hachette des Vins terecht. De 2004 Pinot blanc Schengen Markusberg was in het verleden favoriet, net als de Pinot Gris Schengen Markusberg 2008. Meer recentelijk verkreeg de Crémant Riesling Brut een vermelding in de gids van 2013. In 2014 staan ​​de Grotten Paul Legill twee keer in de gids, met een grote waardering voor de Pinot Gris Sélection Coteaux de Schengen 2012 en een goede melding voor de Riesling Coteaux de Schengen 2012, evenals in Guide Hachette 2017 waar de Pinot blanc Schengen Markusberg 2015 duidelijk een favoriet is.

Vervolgens produceert de familie ook gedistilleerde dranken vanuit Legill's distilleerderij, Ratafia-wijnlikeur en mousserende wijn, ook geproduceerd volgens de traditionele methode, evenals een alcoholvrij druivensap vervolledigen het bijzondere assortiment.