Onze route zou de volgende dag (voorjaar 2019) van Hermanus naar Franshoek zijn en gezien de afstand zochten we nog naar een noemenswaardige stop in het passerende Elgin wijndistrict. Na wat zoekwerk op Google besloten we te stoppen in Grabouw bij Oak Valley. Vooral ook vanwege de goed gewaardeerde lunch gelegenheid 'The Oak Room' (waar is het eigenlijk niet goed eten & drinken in Zuid-Afrika? :-). Zo gezegd, zo gedaan: on the road!
Denk dat ik nu, in de tussentijd enige tijd geleden, nog steeds letterlijk elk moment kan herbeleven. Wat een feest, wat een klasse. Je luncht bij dit restaurant rond een zwembad met veel bomen er omheen voor de nodige schaduw. We hadden allemaal - als echte Hollanders op reis - zin in iets anders, dus die kanjer in de bediening schreef het allemaal keurig op inclusief onze wijnkeuzes. Ze vroeg nog of we alles tegelijk op de tafel wilden. En zo geschiedde het....in no time stonden alle keuzes inclusief gekoelde wijnen op de tafel. Wat een brigade, wat een onvergetelijk moment. Ook natuurlijk vanwege de wijnen. Na de witte wijnen kwamen we nog aan de rode versies toe waarbij deze Groenlandberg direct onze favoriet werd. Vandaar!
Oak Valley Wine Estate heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot 1898. Sir Anthony Viljoen, eigenlijk arts, kocht een prachtige boerderij in Elgin. Het wijnhuis is genoemd naar de maar liefst 4000 eiken die hij liet aanplanten. Hij hield zo van zijn bomen dat hij officieel liet vastleggen dat ze Sir Anthony is poinier. Zo begint hij als eerste in Elgin met het planten van appelbomen en van wynstokkies. Oak Valley is ook leidend in het oprichten van toonaangevende sociale en groene initiatieven. Inmiddels leidt Christophe Rawbone – Viljoen, als 5de generatie het familiebedrijf dat 1784 ha groot is waarvan 47 ha wijngaarden. De wijnen worden bejubeld en hebben een imponerende trackrecord en toch zijn ze daar erg bescheiden. Lees meer over het boeiende familieverhaal Oak-Valley-Place of Discovery- ebook-2018.
Cool Climate wijnen uit Zuid-Afrika. De 47 ha wijngaarden zijn voornamelijk beplant met de klassiek Franse druiven Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir en zelfs Riesling. De druiven die perfect tot hun recht komen in het unieke Cool Climate microklimaat van de Elgin. Dit adembenemende plateau op ca 400 meter hoogte is de koelste wijnstreek van het land en brengt chardonnay en pinot noir wijnen voort die zich kunnen meten met de Bourgogne. De bergwijngaarden van Oak Valley liggen geschakeerd op de hellingen van de Groenlandberg, tot 500 meter hoogte en slechts 10 km van de oceaan. Midden tussen fynbos van het rijkste floral kingdom van de wereld, onder de mist en op oude bokkeveld schalie gronden dat zorgt voor aroma’s en elegantie. De druiven volgens biologische principes verbouwd.
Zuid-Afrikaanse terroirwijnen: Het geheim van Oak Valley is natuurlijk het terroir zoals hierboven beschreven waardoor de vruchtrijping weken langer duurt. Langere rijping geeft druiven meer smaak en karakter. Dit alles geeft de handtekening van Oak Valley te herkennen in puurheid, mineraliteit, fruitexpressie, complexiteit en elegantie. Reeds jarenlang erkend als topwijnen met een trackrecord van minimaal 4.5 Platter sterren en recent 4 wijnen bekroond met 5 Sterren Platter.
Oak Valley's 'Keeping our cool....'
Our land falls within the Elgin district, a clearly defined area from a geographical perspective. It consists of an elevated plateau ringed by mountains and only accessible by four mountain passes, each at roughly the cardinal points of the compass. There is a rainfall gradient from east to west with decreasing rainfall towards the west of the valley. Our vineyards receive close to 1,000mm of rain per annum, in part due to their close proximity to the Groenlandberg mountain.
The elevation of our vineyards varies between 300m and 500m above sea level. The majority of vineyards face south to south-east on cooler sites. The elevation of the blocks also exposes them to prevailing breezes during the summer months which moderates daytime temperatures. This helps produce grapes with the bright forward fruit aromas.
The distance to the Atlantic ocean is ±21km, however the height and the intervening ring of mountains around the valley result in very little maritime influence. Thus, the climate, is to some extent continental with cold winters and mild summers. The Groenlandberg mountain lies to the north of our vineyards and has a significant influence, with the highest peak of 1,181m, reaching the height of Table Mountain. These peaks are periodically covered with snow in winter. During the winter months when the sun remains low, our mountain vineyards spend a large part of the day in its shadow. This increases the chilling units and results in very uniform bud break in spring as daytime temperatures increase.
In the summer evenings, the steep valleys on the southern side of the mountain cause cool air to drain like a river over the vineyards resulting in high natural acid retention in the grapes. The marked drop in evening temperatures leads to excellent colour development during the ripening period.
Oak Valley's solis: Ancient Bokkveld Shale
Our soils are derived from ancient shales formed 500 million years ago that have undergone intensive weathering and are therefore slightly acidic. These are some of the most ancient soils on earth. The topsoil formation predominantly comprises a reddish-brown, iron-rich gravelly material, underlain by structured clay with soft, weathered porous shale deeper down. As a result, the physical properties contain growth-limiting gravelly upper soil layers over a water-storing and regulating subsoil that marries perfectly with the climate and the high rainfall. This gives moderate growth in the early season combined with some protection against climatic heat or drought shocks during the ripening phase. The effect on the vine is to produce grapes with finely textured tannins creating wines with structure and balance.