0
Artikel(en)

Mas Oller Mar 2018

Verrassende bianco uit een klein wijngebied boven Barcelona. Welke Hollandse vakantieganger kent deze wijn niet..... :-)
75cl, 12,5% alc vol.
Emporda D.O.
Girona
Malvasia, Picapoll
Jaartal
2018
Award(s)
€ 67,50 
incl. BTW
per fles
€ 11,25 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een stuivende, sappige en best wel complexe wijn. geen niemanddalletje

kleur                                      héél licht geel met blanke rand

neus                                      met aroma's van wit fruit, mineralen en een vleugje limoen.

smaak                                    fris qua stijl, maar tegelijkertijd heeft deze wijn een zalvend mondgevoel. 

spijzen                                    bij voorkeur in combinatie met oesters, garnalen, visgerechten, rijstmaaltijden, paella, pasta's, kazen, salades en desserts met wit fruit en crème anglaise.

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 15 - 17c graden, echt niet warmer. Geniet!

Shelflife                                  prachtig op dronk. Tenminste houdbaar tot 2021.

De wijngaard

Mas Oller is gelegen in een gebied dat de zee en de bergen, erg gekenmerkt door de aanwezigheid van wind, combineert. Met een diversiteit van de bodem met klei, zand en leisteen. Het project Mas Oller verbindt het noorden van Catalonië, Empordà en Roussillon. Momenteel is de boerderij voorzien van 12 hectare wijngaard in productie en 4 hectare nieuwe aanplant. 

De drie rode rassen zijn Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon en twee witte rassen zijn Picapoll en Malvasia de Sitges. De wijngaarden liggen rond het huis en de druiven worden geselecteerd in de wijngaard alvorens te worden geoogst en vervoerd naar de wijnmakerij in kleine deposito´s, dat is een tweede selectie. Een koude maceratie voor een maximale expressie van geur en kleur. 

Mas Oller's filosofie is gebaseerd op het herstel van de tradities van de wijnproductie van Empordà met een moderne interpretatie van het begrip wijn. Het team wordt gevormd door Carlos Esteva, eigenaar wijnmaker; Martin Cuervo y Marta Arenas, hoofd van de wijngaard en de wijnmakerij; Elena Moreno.

De maker

"EL PROJECT"

Het Empordà is een legendarische wijnstreek, waar de Grieken waren de eersten die de wijngaarden en de wijn te voeren rond het jaar 600BC. Mas Oller is een historisch landgoed gelegen in het centrum van Torrent, in de provincie van de "Petit Empordà", met uitzicht op de Medas eilanden en de middeleeuwse muren van Pals, met het land verdeeld rond de 17e eeuwse boerderij. In 1850 alle oude wijnstokken en olijfbomen werden vervangen door graan en vee. Vandaag de dag, het enige deel van de oorspronkelijke, werkende tradities die nog steeds zijn de oude kurkeik bomen die worden gebruikt voor de prestigieuze kurk industrie in de regio. Sinds 1970 is de boerderij en het land behoort tot de familie Esteva. In het jaar 2000, Carlos Esteva - eigenaar van de prestigieuze wijnhuis Cant Ràfols dels Caus - besloten om het landgoed te redden van de ruïnes, de wederopbouw van de boerderij met zorg en het plaatsen van de wijnmakerij in wat vroeger de oude koeienstal zijn. Hij herplant de wijnstokken in wat vroeger de beste wijngaard in Pals met een verlangen om nieuwe, goede kwaliteit wijnen met behulp van de Empordà wijnbouwtradities als basis te produceren, maar innoveren op vele manieren - van de wijngaard naar de wijnmakerij. De wijnen uit de eerste oogsten, gemaakt van jonge wijnstokken, werden verkocht in de regio. Nu hebben de wijnstokken een tijdperk waarin de druiven die ze produceren de hoeveelheid concentratie die Carlos zocht bereikt. Vandaag de dag, bijna 400 jaar nadat het werd gebouwd, Mas Oller is omgebouwd tot een verwijzing wijnmakerij in de D.O. Empordà met wijnen die zijn gemaakt met een filosofie die leidt in de richting van singulariteit en de expressie van waar ze worden gemaakt.