0
Artikel(en)

JORDAN Estate 2018 Barrel Fermented Chardonnay

Synergy between Soul and Soil.....
75cl, 13,5% alc vol.
Stellenbosch
Western Cape
Chardonnay
Jaartal
2018
Award(s)
€ 87,90 
incl. BTW
per fles
€ 14,65 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering            Rijpe intense citrus en rijke butterscotch smaken, gelaagd met elegant geroosterd eiken. Geniet er nu van, maar de wijn zal complexiteit winnen met verdere bewaring.

kleur                  licht, maar aanwezig, geel

neus                  Een romige neus met boter en vanille, tonen van citrus en hazelnoot.

smaak               In de mond een zijdezachte structuur met rijpe zuren en vanille en mineralen in de lange afdronk.

spijzen               In het zéér goede en populaire restaurant van JORDAN Estate dronken we het bij mosselen gestoomd in de Thaise romige Tom Yam Kung soep. Wat een combi!

                          Wijn-spijs suggestie: Begeleider van vette vis uit de oven en goed gekruide zeevruchten. Tevens bij wit vlees

opvoeding         RVS / Hout: 9 maanden Frans eiken

serveren            Gecontroleerd schenken bij 10 - 12 graden, echt niet warmer. Geniet!

Het was een prachtige middag. We reden vanaf ons verblijf, De Kleine Zalze, direct naar het gebied van o.a. Jordan Estate. S'morgens waren we nog bij Aaldering geweest om o.a. hun witte Pinotage te proeven. Nu op weg naar het populaire restaurant van het Estate - Chef George Jardine - waar we maanden van te voren al hadden moeten boeken. Zeker als je met meer dan twee personen wil komen eten. Voor je bij de perking komt rij je nog een stukje over DeMorgenZon (DMZ) wijngaard! Not bad. Enorm genoten van de lunch - én het uitzicht - volledig begeleidt door de Estate wijnen. Ook een perfect op elkaar ingespeelde restaurant crew. Die middag gaan we niet snel vergeten.

De wijngaard

Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke richting staan aangeplant. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond van Gary Jordan als vermaard geoloog. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren fantastische wijnen worden gemaakt. Zij combineren de rijp geconcentreerde fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards Chardonnay, in 2012 voor de tweede keer door wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours.

Stellenbosch is het bekendste wijnbouwgebied van Zuid-Afrika, Stellenbosch heeft de meeste topdomeinen en wordt omgeven door bergen (Helderberg en Simonsberg) en heeft wijngaarden in elke richting. Stellenbosch heeft de enige universiteit in Zuid-Afrika met een wijnbouwkundige afdeling. Ook al is tweederde van de wijngaarden met witte druiven beplant, toch dringt steeds meer het besef door dat Stellenbosch voorbestemd is voor rode wijn. De Jordans hebben wat met Chardonnay. De afgelopen jaren is de druif uitgegroeid tot hun specialiteit.

De maker

Jordan is een familiebedrijf aan de bovenkant van de Stellenbosch Kloof. Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland te hebben gewerkt, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere huizen nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken op de juiste ondergrond aan te planten. Jordan is het enige landgoed in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan ​​aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de beroemde, fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen.

Barrel Fermentation (fermentatie in een vat) is het proces van het vergisten van wijn in eiken vaten in plaats van grote betonnen vaten of roestvrijstalen tanks. Fermentatie = 'het natuurlijke proces dat druivensap omzet in wijn, fermentatie is eigenlijk een kettingreactie van chemische reacties. Tijdens dit proces, technisch genoemd primaire gisting, worden de natuurlijke suikers in het druivensap door de enzymen in gisten omgezet in alcohol. Vatgisting vereist zeer zorgvuldige kelderaandacht. De vaten zijn meestal gemaakt van eikenhout en zijn ongeveer 225 liter groot, hoewel af en toe grotere maten worden gebruikt. Hoewel vatfermentatie duurder is (vanwege de extra kosten van het wijnvat bij het maken van de wijn) en minder controleerbaar dan fermentatie in grotere roestvrijstalen tanks.

Het is wel bekend door het feit dat het bepaalde wijnen kan doordringen met complexiteit, rijke, romige smaken, delicate en geïntegreerde eiken-eigenschappen, betere verouderingscapaciteiten, samen met een aantrekkelijkere gehemelte structuur, textuur en een langere afdronk. Vatgisting is vooral gunstig voor witte wijnen. Ten eerste, omdat witte wijnen de tannines van rode variëteiten missen, kan de wijn in plaats daarvan tannines uit de eiken vaten halen. Witte wijnen die gefermenteerd zijn, hebben een minder dramatisch eiken karakter / smaak dan die wijnen die in een andere roestvrijstalen tank zijn gefermenteerd en vervolgens zijn gerijpt. De wijnaroma's zijn beter geïntegreerd en geharmoniseerd. Het gistingsproces verleidt de smaken van het hout en geeft evenwichtige smaken van eik. Dus in de wijn vindt u hints van kaneel, vanille en kruidnagel in plaats van winderige hardere eikenaroma's. In het bijzonder kan een witte kwaliteitswijn romiger, rond, boterachtig en geroosterd worden in de mond nadat het vat is gefermenteerd. Vatgisting wordt meestal geassocieerd met witte wijndruiven zoals Chardonnay, maar soms ook met Sauvignon Blanc (bijv. Fumé Blanc & Pouilly-Fumé-stijl wijnen) en af ​​en toe kunnen Chenin Blanc, Grüner Veltliner en Viognier op deze manier worden verwerkt.