0
Artikel(en)

Giacomo Montresor Valpolicella Ripasso D.O.P. Capitel della Crosara 2016

Uniek & authentiek! Een eeuwenoud proces maakt deze bijzondere wijn: de Valpolicella Ripasso!
75cl, 14,0% alc vol.
Valpolicella Ripasso D.O.C.
Veneto
Corvina 60%, Rondinella 35%, Molinara 5%
Jaartal
2016, genummerde flessen
Award(s)
Té veel....
€ 90,00 
incl. BTW
per fles
€ 15,00 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 groots, mild, stevig, houtgerijpt

kleur                                      diep robijnrood

neus                                      met een aroma van kaneel en amandelen en de smaak van kersen en specerijen.

smaak                                   vol en rijk, fluwelig zacht, indrukken van kersen, specerijen en vanille

spijzen                                   De aanbeveling is om deze wijn te drinken bij zwaardere gerechten met rijk geaderd rood vlees, licht wild en/of blauwkazen. Een ideale partner. Geniet!

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 16-18 graden, echt niet warmer. Gebruik eventueel de wijnthermometer, want dan is deze op zestien maanden op hout gelegerde Valpolicella

                                               Ripasso, met z’n dubbele fermentatie, in optima forma.

De manier waarop deze, in Nederland redelijk onbekende, italiaan wordt gemaakt is uniek. Al eeuwen lang worden de betere Classico’s in het voorjaar opnieuw vergist met de pulp van de net geperste Amarone. Zo ook deze uit de wijngaard ‘Capitel della Crosara’ van Montresor.

De wijngaard

De druiven - Corvina 60%, Rondinella 35%, Molinara 5% - komen uit die bijzondere wijngaard Capitel della Crosara, volledig eigendom van de familie Montresor, gelegen in het historische gedeelte van de D.O.C. Valpolicella Classico. Over deze wijngaard én zijn naamgeving zou je al een boek kunnen schrijven; héél bijzonder. Ik mocht het afgelopen zomer van 'nazaat' Edoardo Montresor horen en vond het prachtig, ook qua symboliek.

in het recente verleden stond het ‘Magis-project’ bij het huis Montresor centraal: alle partijen, direct betrokken bij de rtotstandkoming van de wijn - grond, druif, vinificatie, etc etc - brengen hun kennis in om het maximale eindresultaat te behalen. De producent, wetenschappers, eunologen en gerelateerde industriën werken samen aan duurzaamheid met behoud van de specifieke eigenschappen van het wijngebied en zijn wijngaarden. Dat commitment zorgt voor gebalanceerde wijnen met die specifieke Valpolicella smaak.

De oogst van de druiven vindt handmatige plaats, normaliter in oktober. dus ook dit jaar. De beste cuvées Valpolicella Classico worden in het voorjaar nogmaals gegist, nu met de pulp die is verkregen na het persen van de Amarone. Hierdoor wint de wijn enorm aan smaak en structuur. Deze methode is uniek voor de regio en wordt ‘Ripasso’ (dubbele fermentatie) genoemd. De houtopvoeding is gedurende zestien maanden in vaten van Frans en Amerikaans eiken.

De maker

Cantine Giacomo Montresor is een (h)echt familiebedrijf. De van oorsprong Franse familie Montresor, hun roots gaan terug tot de 16de eeuw, heeft het wijnbedrijf in de tweede helft van de 19e eeuw gevestigd in Verona, nabij het bekende Gardameer. Een gebied dat is geformeerd in de ijstijd en waar haar samenstelling qua landschap en samenstelling terroir nog steeds op leunt. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door de twee achter kleinkinderen van de oprichter en bezit het 140 hectare eigen wijngaarden in Veneto. Daarnaast is de Montresor Group opgericht, die nog eens 4.500 hectare (!) bezit op acht verschillende lokaties in de meest vooraanstaande wijnregio's in Italië, met hun specifieke eigenschappen en daarmee in staat een compleet gamma aan Italiaanse wijnen aan te bieden: Frans bloed, italiaans temperament!

In het panorama van de Italiaanse wijnbouw is Cantina Giacomo Montresor, beschouwd als een van de oudste en omvat meer dan honderd jaar rijke geschiedenis, een referentiepunt voor de Valpolicella-wijntraditie. Het respecteren van zijn historische wortels - vier generaties waard - betekent liefde voor terroir en constante innovatie. Een geschiedenis die werd geboren in 1892
De familie Montresor heeft door de jaren heen belangrijke doelen bereikt: de "Recioto Rustego", de voorloper van Amarone della Valpolicella, de Amarone Capitel della Crosara, een referentie voor alle Amarone della Valpolicella en de Amarone "Satinato", beroemd om de gepatenteerde satijnen fles. Dit zijn voorbeelden van de vermaarde traditie van het 'verdorren' van druiven en de authentieke rijping van Amarone-wijn.