0
Artikel(en)

Giacomo Montresor Amarone della Valpolicella D.O.C.G. Bottiglia Satinato 2015

Het paradepaardje van Cantine Giacomo Montresor in de wereldberoemde gepatenteerde 'frosted bottle'
75cl, 15,0% alc vol.
Amarone della Valpolicella D.O.C.G.
Veneto
Corvina, Rondinella, Molinara en Corvinone
Jaartal
2015, genummerde flessen
Award(s)
een overload aan internationale prijzen....o.a. de Gouden medaille - Mundus Vini
€ 179,70 
incl. BTW
per fles
€ 29,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 deze Amarone is het uithangbord van Montresor, al méér dan een eeuw!

kleur                                      granaatrode kleur vrij diep.

neus                                      chocolade, leer, framboos, viooltjes en munt.

smaak                                   volle, rijke wijn met krachtige tonen van rijp donker fruit en chocolade. Kruidige afdronk met rijpe tannines.

spijzen                                   De aanbeveling is om deze wijn te drinken na het eten bij brokkelige, oude Parmezaanse kaas. 

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 18 graden, echt niet warmer. Gebruik eventueel de wijnthermometer.

Historie                                   In het 'Valpolicella' gebied worden sinds de oudheid opmerkelijke wijnen geproduceerd, maar de Verona-wijn werd niet voor 1953 op de markt gebracht als Amarone. Er wordt aangenomen dat het label Amarone in 1936 door Adelino Lucchese is bedacht. De wijn kreeg in december 1990 de status Denominazione di Origine Controllata (DOC). Op 4 december 2009 werden Amarone en Recioto della Valpolicella gepromoveerd tot de status van Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). De totale productie voor verkoop (inclusief Recioto) in 2008 bedroeg 8,57 miljoen flessen.

De druiven worden in de eerste twee weken van oktober rijp geoogst, door zorgvuldig te kiezen voor trossen met fruit dat niet te dicht bij elkaar staat, om de lucht te laten stromen. Druiven mogen traditioneel drogen op strooien matten. Dit proces heet appassimento of rasinaat (drogen en verschrompelen) in het Italiaans. Dit concentreert de overgebleven suikers en smaken en is vergelijkbaar met de productie van Franse Vin de Paille. Het afval dat overblijft na het afpersen van de Amarone wordt gebruikt bij de productie van Ripasso Valpolicellas.

Modern Amarone wordt geproduceerd in speciale droogkamers onder gecontroleerde omstandigheden. Deze aanpak minimaliseert de hantering van de druiven en helpt het ontstaan ​​van Botrytis cinerea te voorkomen. Bij Amarone staat de kwaliteit van de druivenhuid voorop, omdat dat onderdeel de tannines, kleur en smaakintensiteit aan de wijn toevoegt. Het verdroogingsproces concentreert zich niet alleen op de sappen binnen de druif, maar verhoogt ook het huidcontact van de druiven. Het droogproces zorgt voor een polymerisatie van de tannines in de huid die bijdraagt ​​aan de algehele balans van de afgewerkte wijn. De duur van het droogproces is doorgaans 120 dagen, maar varieert afhankelijk van de producent en de kwaliteit van de oogst.

Het duidelijkste gevolg van dit proces is het gewichtsverlies: 35 tot 45% voor Corvina-druiven, 30 tot 40% voor Molinara en 27 tot 40% voor Rondinella. Na het droogproces dat eind januari of begin februari is voltooid, worden de druiven geplet en ondergaan ze een droog fermentatieproces op lage temperatuur dat tot 30 of 50 dagen kan duren. Het verminderde watergehalte kan het fermentatieproces vertragen, waardoor het risico op bederf en mogelijke wijnfouten zoals een hoge vluchtige zuurgraad toeneemt. Na fermentatie wordt de wijn gerijpt in barriques gemaakt van Frans of Slavonisch eiken.

De wijngaard

Amarone 'Satinato' - the frosted bottle - het embleem van Cantine Giacomo Montresor!

Deze 'frosted' fles is enkele decennia geleden gepatenteerd door de familie Montresor, en nu kun je hem vinden op de tafels van de beste restaurants en in de meest prestigieuze wijnbars ter wereld. De bijzondere vorm van deze fles en de speciale beglazing die erop zit, wil het idee van elegantie en uniciteit overbrengen naar een wijn die tot de top van de Montresor-productie behoort. Met deze satijnen afwerking wilden we op de fles hetzelfde effect creëren dat de natuur ons elk jaar tijdens de oogst geeft: het effect dat de "pruina" creëert en lijkt de druif te beschermen. Deze wijn met klassieke en traditionele smaak biedt, maar toch een onmiddellijke benadering van de consument, het wordt geëxporteerd naar 50 staten van de wereld: in Canada is zijn faam zo groot geworden dat een manager van een stad in Quebec zijn restaurant noemde “Restaurant Amarone Montresor ”.

De druiven - Corvina 60%, Rondinella 35%, Molinara 5% - komen uit die bijzondere wijngaard Capitel della Crosara, volledig eigendom van de familie Montresor, gelegen in het historische gedeelte van de D.O.C. Valpolicella Classico. Over deze wijngaard én zijn naamgeving zou je al een boek kunnen schrijven; héél bijzonder. Ik mocht het afgelopen zomer van 'nazaat' Edoardo Montresor horen en vond het prachtig, ook qua symboliek.

in het recente verleden stond het ‘Magis-project’ bij het huis Montresor centraal: alle partijen, direct betrokken bij de rtotstandkoming van de wijn - grond, druif, vinificatie, etc etc - brengen hun kennis in om het maximale eindresultaat te behalen. De producent, wetenschappers, eunologen en gerelateerde industriën werken samen aan duurzaamheid met behoud van de specifieke eigenschappen van het wijngebied en zijn wijngaarden. Dat commitment zorgt voor gebalanceerde wijnen met die specifieke Valpolicella smaak.

 

De maker

Cantine Giacomo Montresor is een (h)echt familiebedrijf. De van oorsprong Franse familie Montresor, hun roots gaan terug tot de 16de eeuw, heeft het wijnbedrijf in de tweede helft van de 19e eeuw gevestigd in Verona, nabij het bekende Gardameer. Een gebied dat is geformeerd in de ijstijd en waar haar samenstelling qua landschap en samenstelling terroir nog steeds op leunt. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door de twee achter kleinkinderen van de oprichter en bezit het 140 hectare eigen wijngaarden in Veneto. Daarnaast is de Montresor Group opgericht, die nog eens 4.500 hectare (!) bezit op acht verschillende lokaties in de meest vooraanstaande wijnregio's in Italië, met hun specifieke eigenschappen en daarmee in staat een compleet gamma aan Italiaanse wijnen aan te bieden: Frans bloed, italiaans temperament!

In het panorama van de Italiaanse wijnbouw is Cantina Giacomo Montresor, beschouwd als een van de oudste en omvat meer dan honderd jaar rijke geschiedenis, een referentiepunt voor de Valpolicella-wijntraditie. Het respecteren van zijn historische wortels - vier generaties waard - betekent liefde voor terroir en constante innovatie. Een geschiedenis die werd geboren in 1892
De familie Montresor heeft door de jaren heen belangrijke doelen bereikt: de "Recioto Rustego", de voorloper van Amarone della Valpolicella, de Amarone Capitel della Crosara, een referentie voor alle Amarone della Valpolicella en de Amarone "Satinato", beroemd om de gepatenteerde satijnen fles. Dit zijn voorbeelden van de vermaarde traditie van het 'verdorren' van druiven en de authentieke rijping van Amarone-wijn.