0
Artikel(en)

Ernie Els 2016 Proprietor's Blend

The Big Easy.....this is his pride of the estate
75cl, 14,5% alc vol.
Stellenbosch
Western Cape
Cabernet Sauvignon 60%, Shiraz 20%, Merlot 5%, Cabernet Franc 5%, Malbec 5% & Petit Verdot 5%
Jaartal
2016
Award(s)
Platters 5 stars Wine of the year!(2019) ....en Tim Atkin 92 points. Woow.
€ 105,00 
incl. BTW
per fles
€ 35,00 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 Bordeaux-styled blend van grote Zuid-Afrikaanse klasse, gezien de behaalde prijzen: "A South African Clasic".

kleur                                      donkerrood met lichtrode/lichtpaarse rand

neus                                      zwarte bessen, violen, drop en chocolade

smaak                                    vol en rijk van smaak, met een lang zijdezachte afdronk van zacht fruit.

spijzen                                   heerlijk in combinatie met rood vlees, lamsbout, varkensvlees, steak tartare, eend en ander wild zoals hertenbrasato. Ook heerlijk bij harde kazen als cheddar of gruyere.

serveren                                gecontroleerd schenken bij 15 - 17c graden, echt niet warmer. Geniet!

 

Photo Ernie Els cropped.jpg
Persoonlijke informatie
Geboorteplaats Johannesburg
Geboortedatum 17 oktober 1969
Lengte 192 cm
Carrière
Profdebuut 1989
Overwinningen per tour
PGA Tour 18
European Tour 26
Sunshine Tour 16
Japan Golf Tour 1
Andere Tour(s) 9
 

Voor diegene die Theodore Ernest (Ernie) Els niet kennen :-) .......hij is een succesvolle Zuid-Afrikaanse golfprofessional. Hij staat in golfkringen bekend als "The Big Easy", een bijnaam die voortkomt uit het feit dat hij voor een golfer groot en stevig is, terwijl hij een vloeiende, ogenschijnlijk moeiteloze swing heeft. Hij behoort tot de beste golfers van het einde van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw. Hij wordt beschouwd als de beste matchplay speler van de wereld en won in 2007 voor de zevende keer de World Matchplay op Wentworth, waar hij een huis heeft.

In zijn professionele loopbaan heeft hij zeventig toernooien gewonnen, waaronder vier majors: het U.S.A. Open (in 1994 en 1997) en het British Open (2002 en 2012). Een opmerkelijke overwinning was de winst van het Dunhill Championship 2006, hij was namelijk vier maanden eerder aan zijn knie geopereerd na een watersportongeluk. Ernie Els speelt overal op de wereld. Hij deed in 2001 mee aan de Dutch Open op de Noordwijkse golfclub.

De wijngaard

De wijngaarden op het noorden op de hellingen van de Helderbergberg zorgden voor ideale groeiomstandigheden, vooral voor rode variëteiten, en daarom werden in 2000 de eerste druiven geplet voor de inaugurele wijnoogst van Ernie Els Signature - een blend in Bordeaux-stijl. De wijngaarden op het noorden op de hellingen van de Helderbergberg zorgden voor ideale groeiomstandigheden, vooral voor rode variëteiten, en daarom werden in 2000 de eerste druiven geplet voor de inaugurele wijnoogst van Ernie Els Signature - een blend in Bordeaux-stijl. De wijnmakerij werd officieel geopend in 2004 en sindsdien ligt de focus op het produceren van een reeks wijnen, met bijzondere aandacht voor Cabernet Sauvignon en andere rode wijnen.

The Proprietor’s Blend is een mix van zes variëteiten die op het terrein worden verbouwd. Deze wijngaarden groeien op de warme, op het noorden gelegen hellingen van de regio Helderberg in de appellatie Stellenbos. Deze specifieke soorten gedijen onder deze omstandigheden en resulteren in rijke, volle rode wijnen. Met een hoogte van ongeveer 250 meter boven zeeniveau, samen met de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan, kan de rijpingsperiode worden verlengd, wat resulteert in wijnen met fenolische rijpheid

Uitdagende omstandigheden leidden in 2016 tot een verminderde wijndruivenoogst voor Zuid-Afrikaanse producenten, maar druiven waren gezond en de geconcentreerde smaken beloven goede wijnen. Het weer was erg warm, met name fromch. eind oktober tegen eind januari, wat de groei belemmerde en lagere massa's en kleinere bessen vormde. De droge omstandigheden leidden er echter toe dat de wijngaarden en druiven over het algemeen gezond waren, en hoewel de oogstperiode iets eerder begon en eindigde, lijken de wijnen van 2016 redelijk goed te zijn, met een goede structuur en smaken.

De Ernie Els Proprietor Blend is een volle, gulle en rijke wijn van begin tot eind en de trots van het wijngoed. Voor deze blend worden alleen de allerbeste druiven gebruikt, de allerbeste vaten en de meest mogelijke aandacht voor details in de kelder. Voor jaargang 2016 zijn voor het eerst maar liefst 6 klonen Cabernet Sauvignon gebruikt! Wijnmaker Louis Strydom ziet deze wijn als de meest pure expressie van het wijngoed, een soort ‘foto’. Want alle druiven die geplant zijn op het wijngoed zitten in dezelfde verhouding in de blend, zoals Louis zegt, het is “Ernie Els Wine Estate in a bottle”.

Gerijpt op Frans en Amerikaans eiken vaten. Nu op dronk en zal zich nog zeker 10 jaar verder ontwikkelen.

De maker

Als vooraanstaande Zuid-Afrikaanse ambassadeur heeft Ernie Els een passie voor excellentie getoond en deze zelfde kwaliteiten zijn duidelijk zichtbaar in zijn Ernie Els Wines. Els koos Stellenbosch als de thuisbasis van zijn wijngaarden en stelde de bekroonde Louis Strydom aan als wijnmaker. Zijn doel was om premium wijnen te produceren, met bijzondere aandacht voor rode wijnen.

Proefnotities: De Proprietor's Blend is opnieuw indrukwekkend en serieus in 2016. Het is middelmatig tot vol van smaak en bezaaid met zwart fruit, exotische kruiden en stukjes pure chocolade. Zoet, pittig eiken smelt in een dichte, krachtige, fruitige en gestructureerde kern. De meeste Cabernet Sauvignon geeft een cassiszuiverheid en zoute rand, terwijl de Shiraz-component een vlezige, hartige en pittige rand toevoegt. Deze wijn is prachtig gestructureerd en fijn gestemd en kan gemakkelijk tien jaar of langer rijpen.

Wijnbouw: De druiven worden met de hand geoogst in de koelte van de vroege ochtend. Hele bessen worden gefermenteerd in open tanks en vaten met af en toe pump-overs en punch-downs om een ​​evenwicht te garanderen tussen smaak, kleur en tannine-extractie uit de schil. Alle fermentaties worden nauwgezet gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alle natuurlijke aroma's en smaken behouden blijven. Sommige tanks ondergaan na primaire fermentatie een uitgebreide maceratie. Elke variëteit wordt afzonderlijk gerijpt in eiken voordat het definitief wordt gemengd.