De wijngaarden op het noorden op de hellingen van de Helderbergberg zorgden voor ideale groeiomstandigheden, vooral voor rode variëteiten, en daarom werden in 2000 de eerste druiven geplet voor de inaugurele wijnoogst van Ernie Els Signature - een blend in Bordeaux-stijl. De wijngaarden op het noorden op de hellingen van de Helderbergberg zorgden voor ideale groeiomstandigheden, vooral voor rode variëteiten, en daarom werden in 2000 de eerste druiven geplet voor de inaugurele wijnoogst van Ernie Els Signature - een blend in Bordeaux-stijl. De wijnmakerij werd officieel geopend in 2004 en sindsdien ligt de focus op het produceren van een reeks wijnen, met bijzondere aandacht voor Cabernet Sauvignon en andere rode wijnen.
The Proprietor’s Blend is een mix van zes variëteiten die op het terrein worden verbouwd. Deze wijngaarden groeien op de warme, op het noorden gelegen hellingen van de regio Helderberg in de appellatie Stellenbos. Deze specifieke soorten gedijen onder deze omstandigheden en resulteren in rijke, volle rode wijnen. Met een hoogte van ongeveer 250 meter boven zeeniveau, samen met de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan, kan de rijpingsperiode worden verlengd, wat resulteert in wijnen met fenolische rijpheid
Uitdagende omstandigheden leidden in 2016 tot een verminderde wijndruivenoogst voor Zuid-Afrikaanse producenten, maar druiven waren gezond en de geconcentreerde smaken beloven goede wijnen. Het weer was erg warm, met name fromch. eind oktober tegen eind januari, wat de groei belemmerde en lagere massa's en kleinere bessen vormde. De droge omstandigheden leidden er echter toe dat de wijngaarden en druiven over het algemeen gezond waren, en hoewel de oogstperiode iets eerder begon en eindigde, lijken de wijnen van 2016 redelijk goed te zijn, met een goede structuur en smaken.
De Ernie Els Proprietor Blend is een volle, gulle en rijke wijn van begin tot eind en de trots van het wijngoed. Voor deze blend worden alleen de allerbeste druiven gebruikt, de allerbeste vaten en de meest mogelijke aandacht voor details in de kelder. Voor jaargang 2016 zijn voor het eerst maar liefst 6 klonen Cabernet Sauvignon gebruikt! Wijnmaker Louis Strydom ziet deze wijn als de meest pure expressie van het wijngoed, een soort ‘foto’. Want alle druiven die geplant zijn op het wijngoed zitten in dezelfde verhouding in de blend, zoals Louis zegt, het is “Ernie Els Wine Estate in a bottle”.
Gerijpt op Frans en Amerikaans eiken vaten. Nu op dronk en zal zich nog zeker 10 jaar verder ontwikkelen.