0
Artikel(en)

Dominio de Punctum Viento Aliseo 2018 Viognier - Biodynamisch

En "Biodynamisch" wil hier zeggen: all the way!

Dominio de Punctum’ is een jong (2005), organisch werkend wijnbedrijf in La Mancha, opgericht met het doel op bio-dynamische wijze wijnen te produceren.

75cl, 13,0% alc vol.
La Mancha D.O.
La Mancha
100% Viognier
Jaartal
2018
Award(s)
€ 45,00 
incl. BTW
per fles
€ 7,50 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 droog, stevig, wit, vol, zacht aromatisch

kleur                                      goud/geel

neus                                      rijk maar zacht aromatisch, bloemig, citrusfruit

smaak                                    stevig en vol, mooie zuurgraad en frisheid, bloemig en fruitig, lange afdronk

spijzen                                    bij vis, met name uit de Aziatische keuken

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 8 - 6c graden, echt niet warmer. Geniet!

La Mancha, het droge vlakke land, is een slapende reus als het om wijn gaat. Dit waarschijnlijk grootste aaneengesloten wijngebied ter wereld levert dit goudgele toppertje! Een rijke, aromatische maar frisse wijn met een lange afdronk. Een beetje bloemig met tonen van citrusfruit.

 

De wijngaard

De 110 hectare tellende wijngaard, het zgn. familie Chateau, ligt bij Las Pedroñeras, 750 meter boven de zeespiegel, halverwege de lijn Madrid - Valencia. Een nietszeggend stadje dat er sinds 1500 is en zijn naam dankt aan de woorden ‘Pedro’ (steen) en ‘Heras’ (grond voor akkerbouw). Lekker belangrijk. Met heel veel zorg wordt hier door de bevlogen familie gezocht naar een goede balans tussen biodynamisch wijnbouw en versterking van de natuur. Bio-dynamisch werken houdt in dat je de wijngaard beschouwt als een groot, samenwerkend eco-systeem. Het zijn niet alléén druivenstokken, die in de wijngaard leven, maar ook insecten, vogels, andere planten en, in de grond, micro-organismen. Die dragen allemaal bij aan het welzijn van de wijngaard, en dus aan de kwaliteit van de wijn, is de gedachte.

Dat populair wordende Viognier druifje komt in deze gecultiveerde maar zéér natuurlijke omgeving, ondersteund door een overdaad aan zon en warmte, verrassend volledig tot zijn recht. Het resultaat is een bloemige en aromatische drank, zoals je die van deze druif zou verwachten. Een groot compliment voor de familie!

De oogst van de druiven vindt in de koelte van de nacht plaats om de fraicheur te bewaren. De vinificatie is in tanks van RVS bij een gecontroleerde temperatuur(17c) De opvoeding vindt uiteindelijk in  roestvrij stalen vaten, silo’s plaats. Geen hout.

De maker

Dominio de Punctum is de naam van dit jonge productiebedrijf. Zoals eerder aangegeven volledig biodynamisch. Dominio de Punctum ziet hun wijngaarden als één groot ecosysteem en gebruikt zero (!) chemicaliën. Lekker duidelijk. Dan weet je waar dit huis voor staat. 

En dat in Castilla y La Mancha waar de bewoners hun klimaat typeren als ‘negen maanden winter en drie maanden hel’!  Als je dan ook nog bewust de wispelturige Viognier druif gaat verbouwen, dan kiezen Ruth en Jésus Fernández-Cifuentes, de eigenaren van Dominio de Punctum, zeker niet voor de makkelijke weg. Hulde!

www.dominiodepunctum.com

winery                                  N-301, km 162                       16660 Las Pedroñeras - Cuenca

head office                           Av de las Naciones, 37.         28320 Pinto - Madrid, Spanje