0
Artikel(en)

Domaine Clos de Venes 2018 Le Peyra

Licht gekoeld een feest om te drinken!
75cl, 15.5 % alc. vol
A.O.C. Minervois
l’Occitaine
100% Grenache Noir
Jaartal
2018
Award(s)
€ 103,50 
incl. BTW
Prijs en bestelling per doos
per fles
€ 17,25 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een stevige zon doordrenkte rode wijn uit de Minervois, region L’Occitanie, Zuid-Frankrijk.

kleur                                      diep granaatrood met een paarse franje c.q. rand, mooie concentratie.

neus                                      de eerste neus is open, de lift is vrij uitgesproken, maar is mooi gepiekt en goed geïntegreerd.

                                              het onthult tonen van witte peper, rijp rood en donker fruit en compote.

smaak                                    de smaak is soepel, fluwelig edoch pittig en goed gevormd. Zeker biedt het geheel een zonne balans, genereus, maar het is gebaseerd

                                              op een sappige vrucht zonder scherpte, zonder zwaarte met een aanhoudende en smakelijke afdronk. Deze ‘Grenache noir’ komt van

                                              twee percelen Le Peyra (1978) en Les Bounes (2000).

spijzen                                    past harmonieus bij een risotto met cepes (specifieke paddestoelen), kalfszwezerik en/of zacht gegaarde kip met morieljes

serveren                                 gecontroleerd schenken bij 16 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

Shelf life                                  nu al op dronk. Tenminste houdbaar tot 2024.

De wijngaard

In het verleden had ik al een keer kennis mogen maken met een stevige zon doordrenkte rode wijn uit de Minervois, region L’Occitanie, Zuid-Frankrijk. Dus in die mooie zomer van het afgelopen jaar – na veel Corona wikken en wegen – toch koers gezet richting Narbonne en Carcassonne. Voor de Spanjegangers onder ons geen onbekende plaatsen, dicht bij de Frans Spaanse grens. Vanuit het wijnhuis dat ik wilde bezoeken was ons een nabijgelegen B&B geadviseerd. Daar eenmaal voor de deur, kennis gemaakt, ingecheckt etc. etc. kwamen wij erachter dat zij niet alleen een prachtige statige B&B hadden (in een dorpje met iets meer dan 15 huizen) maar ook een 8 hectare grote wijngaard en een gedeeld eigendom van een meer dan uitstekend restaurant aan het Canal du Midi. Prachtig, wat wil je nog meer!

Diezelfde avond in de tuin van het restaurant Les Tonnieres schonk Christophe, de bevlogen wijnmaker, ons zijn licht gekoelde 2018 La Peyra (totaal 4157 flessen dit jaar) van zijn Clos de Venes wijngaard. Een vol glas rood overladen met heerlijke geuren, een volle smaak en lang nagenieten. Het hielt bij ons niet op met het noemen en herhalen van superlatieven en binnen een half uur was de deal rond: we gaan zijn wijn in Nederland aanbieden via wineshop.nl

Zijn wijngaard ligt halverwege Narbonne en Carcassonne. Acht hectare met de rassen Carignan, Grenache, Syrah, Mourvedre en Marsanne, uitgevoerd volgens moderne biologische en biologisch-dynamische landbouw technieken én methodieken. Vanaf de B&B was het, over half verharde wegen en dirtroads, ongeveer een 20 minuten rijden. Mijn vrouw, Christophe en ik voorin de Peugeot bestelwagen hobbelend naar zijn rustig gelegen velden. Daar kregen we een volledig uitleg over zijn liefde, zijn passie en zijn lange weg om te komen waar hij op dat moment stond. Adembenemend.

De maker

Achtergrond Sylvie & Christophe Jacquel, de eigenaren.......

Sinds de oprichting van Domaine Clos de Venes richten zij zich op een markt van wijnkenners en zien met grote regelmaat de eer van bijzondere aanbevelingen vanuit de wijnwereld, zoals recent van één van de bekendste Maitre Sommeliers van Frankrijk, Guy Carriere, voorbij komen. Sylvie % Christophe zijn onafhankelijke wijnbouwers en maken, volledig geproduceerd op hun eigen domein c.q. gronden, jaargangen van tussen de twaalf- en vijftienduizend flessen, afhankelijk van het jaar. Geinitieerd in 2013 op een perceel dat bijna verlaten was en waaraan ze, met veel tijd en inspanning, de natuur en wijncultuur weer tot leven hebben gebracht.

Een constante zoektocht naar 'excellence': kleine opbrengsten, oogst in volledige rijpheid, strenge sortering van de druiven(!), plotvinificatie en rijping gedurende 12 maanden in kleine eigen 'futes'. Wijnen met zachte tannines waarvan u gaat genieten als ze nog jong zijn of, dankzij hun grote verouderingspotentieel, in een later stadium van hun ontwikkeling. net zo makkelijk.