0
Artikel(en)

Conte Contini Bonacossi 2010 Villa di Capezzana, Carmignano D.O.C.G. BIO

Een schier eindeloze reeks aan hoge waarderingen voor deze parel!
75cl, 14,0% alc vol.
Carmignano D.O.C.G.
Toscane
80% Sangiovese & 20% Cabernet
Jaartal
2010
Award(s)
Wat dacht je van 94 Decanter punten voor deze 2010 Beauty?
€ 238,50 
incl. BTW
Prijs en bestelling per doos
per fles
€ 39,75 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een krachtige, smaakvolle, maar bovenal fluweelzachte, met zo veel zorg gemaakte, rode wijn voor de ervaren proever

kleur                                      full ruby rode kleur

neus                                      een weldaad aan geuren van alle rode en zwarte bessen die je kan bedenken

smaak                                   direct vol aanwezig in de mond, warm en in balans met veel body en afdronk. De wijn bevangt je.

spijzen                                  geroosterd en/of gebraisseerd hoog gekwalificeerd rood vlees. Wij zelf dronken deze weldoener bij een verse pasta met jonge olijfolie en wintertruffel

serveren                               gecontroleerd schenken bij 17 - 18c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                         < 2030

De wijngaard

Het is best wel een zoektocht om uiteindelijk boven op de heuvel te komen waar zich het episch centrum van Tenuta di Cappezzano bevindt. De rust, de uitstraling, de sfeer, de aandacht zijn synoniem voor wat deze wijn ook uitstraald: eeuwen van aandacht en toewijding. Het voelt, als je jezelf goed ingelezen hebt, toch een beetje als een bedevaart. Eenmaal op het buitenterras naast het proeflokaal krijg je een eerste impressie hoe groot het bezit van de familie is, zowel de olijfgaarden als de wijngaarden. Welke richting je ook uit kijkt, het is van de familie Bonacossi.

Carmignano is een klein Toscaans gebied, 30 km ten westen van Florence, waar sinds de Etruskische tijd wijn wordt geproduceerd. Het is de kleinste Toscaanse DOCG, erkend in 1988, het is een van de eerste vier appellaties ter wereld geïntroduceerd in 1716 door de groothertog van Toscane. Voor de benaming moeten Carmignano-wijnen zich vermengen ten minste 65% Sangiovese met 10-20% Cabernet die in de 14e eeuw naar dit gebied werd gebracht door Caterina de ’Medici.

Het vlagschip van Capezzana is deze Villa di Capezzana, een klassieke, kruidige, Toscaanse Carmignano van 80% Sangiovese en 20% Cabemet, die ruim een jaar houtrijping plus nog eens een jaar flesrijping ondergaat. De jonge versie van deze wijn is Barco Reale, eveneens gemaakt van Sangiovese en Cabemet, met toevoeging van een klein deel Canaiolo.

Sinds 2006 leggen ze elk jaar 3000 flessen VILLA DI CAPEZZANA welke pas losgelaten worden op de markt 10 jaar na de oogst, om te laten zien aan hun klanten de levensduur van Carmignano. Ze zijn deze praktijk in 2016 begonnen met de 2006 vintage toen Ze 300 jaar Carmignano DOC vierden en zijn dat vervolgens ook blijven doen.

De luxe Carmignano is de Trefiano, gemaakt van druiven uit de wijngaard bij de Villa di Trefiano, die door z’n gunstige ligging een extra elegante en fluwelige wijn oplevert. Daarnaast maakt het domein een `Carmignano bordolese’ genaamd Ghiaie della Furba. De wijn ontleend zijn naam aan het kiezelachtige bodem met rivierafzetting langs het stroompje Furba en is gemaakt van Bordeauxrassen Cabemet Sauvignon en Merlot, met daarbij een klein percentage Syrah. Capezzana’s Vin Santo tot slot:behoort tot de beste van Italië.

De maker

Het landgoed Capezzana in Carmignano bij Florence bestond blijkens een nog bewaard pachtcontract al in de negende eeuw; de overlevering wil dat het al voor het begin van onze jaartelling is gesticht door een veteraan van een der Romeinse legioenen. In de zestiende eeuw is er een kolossale villa ggbouwd door een Medici-vorst. Deze dient nu tot residentie van de omvangrijke familie Contini Bonacossi, die in de jaren 1920 Capezzana heeft verworven. De afgelopen halve eeuw was Conte Ugo Contini Bonacossi, een beminnelijke patriarch, gezicht en smaakmaker van Capezzana. De graaf overleed in 2012, maar drie van zijn kinderen en enige kleinkinderen zijn actief betrokken bij het wijngoed met zijn meer dan 100 ha wijngaarden en talrijke percelen voor andere producten, waaronder sublieme olijfolie.

De rode wijn van Carmignano valt onder de DOCG Chianti Montalbano, maar die naam wordt weinig gebruikt, omdat Carmignano ook een afzonderlijke DOCG is (uiteraard in Rome bevochten door Conte Ugo). Opvallend aan de regels voor Carmignano is de niet alleen toegelaten, maar zelfs voorgeschreven toevoeging van Cabemet aan de Sangiovese. De familie is zich er altijd van bewust dat respect voor het land essentieel is om te kunnen leveren wat aan wie is geërfd zal werken in de toekomst. Het is hun filosofie als 'wijnboeren' om de integriteit hiervan te respecteren en te behouden
prachtig en uniek territorium, waardoor het overvloedig is voor toekomstige generaties. Tenuta di Capezzana is trots om biologisch gecertificeerd te zijn en het karakter van het land van herkomst te vertegenwoordigen met behulp van natuurlijk territorium gisten, waardoor er geen startgisten nodig zijn tijdens het fermentatieproces.