0
Artikel(en)

Chateau Desmirail 2010 Margaux, 3eme Grand Cru Classé - MAGNUM

La vie est trop courte pour boire des mauvais vins
75cl, 13,0% alc vol.
Margaux 3ème Grand Cru Classé
Medoc, Bordeaux
Cabernet Sauvignon, Merlot
Jaartal
2010
Award(s)
oneindig....
€ 109,95 
incl. BTW
per fles
€ 109,95 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 'l'inconnue'......., harmonieuze weldoener uit het wijnwalhalla Margaux, Médoc

kleur                                      donkerrode glanzende presentatie

neus                                      lichte toasty geur van eik, floraal (viooltjes), met verder impressies van pure chocolade en vooral cassis.

smaak                                   peperig in de mond, mooi samengeknoopt met kloeke tannines, waarna de turbo van cassis en frambozen aanslaat. Florale finale.

                                              heel fraaie Vanilleus in de 'smaakstaart', zonder dat de eik echter het fruit overwoekert.

spijzen                                  waar de spijzen de wijnen verrijken, zoals kazen, licht gegrillde meats

serveren                               gecontroleerd schenken bij 17 - 19c graden, echt niet warmer. Geniet!

drinkvenster                         2019-2024

het Chateau in cijfers
wijngebied                           37 hectare
productie                             100.000 flessen
bodem                                 diep grind uit de Kwartaire periode
druivensoorten                    60% Cabernet Sauvignon
                                             37% Merlot
                                             3% Petit Verdot
vat veroudering                    14 maanden
nieuwe vaten                       40%
tweede wijn                         Initial de Desmirail

Een magnum is een fles met een inhoud van twee maal een gewone wijnfles. Bij standaardwijnflessen van 75 centiliter geeft dat dus een magnum met een inhoud van 1,5 liter. De fles wordt niet enkel gebruikt voor wijn, ook bier en cider wordt er al eens in gebotteld. Flessen van dit formaat worden vooral op prijs gesteld op feestelijke gelegenheden, waar het openen van een grote fles meer cachet geeft, of als geschenk. Het grotere volume heeft een positief effect op de smaakevolutie van bier met een nagisting op fles: de smaak wordt er zachter en ronder van. Ook bij wijn is de rijping in een grote fles bijzonder harmonieus. De magnum wordt geregeld gebruikt bij het bottelen van Champagne. Tot 1979 was in de Verenigde Staten de inhoud van een gewone wijnfles een vijfde van een gallon (0,757 liter), een magnum bevatte tweeënhalve fles, dus een halve gallon (1,89 liter).

De wijngaard

Internationaal bekend om zijn Grand Cru-productie, de appellation Margaux, op de linkeroever in Bordeaux, biedt wijnen die worden gekenmerkt door finesse en elegantie. De uitstekende kwaliteit van de wijnen van Margaux kan worden verklaard door zowel het unieke microklimaat dat wordt gecreëerd door de ligging tussen de Atlantische Oceaan en de monding van de Gironde, als het uitzonderlijke terroir. Ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden, aan het begin van het quartaire tijdperk, brachten verschillende rivieren grind naar de regio en het is dit grind dat de sleutel is tot de succesvolle teelt van uitzonderlijke wijnstokken. De grindstenen slaan de warmte van de zon op en stralen die vervolgens terug in de grond, waardoor ze beschermen tegen vorst en de aanmaak van suikers door de wijnstok stimuleren; het reguleert ook de watervoorziening van de wijnstokken. Op het terrein creëren deze kiezels een ideaal terroir voor het kweken van Cabernet Sauvignon, dat goed is voor 70% van de wijnstokken, terwijl de rest van de aanplant bestaat uit Merlot (29%) en Petit Verdot (1%).
Deze druivensoorten worden geteeld met duurzame en milieuvriendelijke technieken op een oppervlakte van ongeveer veertig hectare met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen. De grond wordt op verschillende traditionele manieren bewerkt (in de winter ploegen rond de voet van de wijnstokken, in de lente de grond terugbrengen in de ruimte tussen de wijnstokken, enz.) En behandelingen worden aangepast aan de weersomstandigheden.

De 30 hectare grote linkeroever Bordeaux-wijngaard van Chateau Desmirail is beplant met 70% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot en 1% Petit Verdot. Dit betekent een toename van hun Cabernet Sauvignon-wijnstokken. Gemiddeld zijn de wijnstokken 20 jaar oud. De wijngaard is beplant met een wijnstokdichtheid van 6.666 wijnstokken per hectare. Het terroir bestaat uit diepe grind-, zand- en kleigronden. De wijngaard van Chateau Desmirail is tegenwoordig veel groter dan het was ten tijde van de classificatie van 1855. In die tijd hadden ze percelen in de gemeenten Cantenac en Soussans. Tegenwoordig hebben ze ook wijnstokken in de gemeente Arsac, niet ver van Chateau du Tertre. Om de wijn van Chateau Desmirail te produceren, vindt fermentatie plaats in een combinatie van grote houten tanks en roestvrijstalen vaten in een van de drie verschillende vatkamers. De oudere wijnstokken worden gevinifieerd in de grote, eikenhouten tanks.

De overige druiven worden gevinifieerd in de roestvrijstalen tanks. Uniek voor Chateau Desmirail, ze hebben drie vatkamers die speciaal zijn ontworpen om verschillende perioden in de geschiedenis van Desmirail te herinneren, waardoor ze interessant zijn om te bezoeken. Malolactische gisting vindt plaats in vat. De wijn van Chateau Desmirail wordt gedurende 12 tot 18 maanden gerijpt in 40% nieuwe, Franse eiken vaten.

 

De maker

Desmirail werd geclassificeerd als 3e Grand Cru Classé als onderdeel van de 1855-classificatie. De wijn is het resultaat van een perceel van uitzonderlijke terroir binnen de Margaux-appellatie, die het perfect vertegenwoordigt met zijn delicate balans. Vinificatie wordt uitgevoerd met behulp van moderne technieken en apparatuur, maar met een overkoepelend respect voor traditie. Dit resulteert in een wijn die in zijn jeugd kan worden genoten, maar die ook een enorm vermogen heeft om met de jaren te verbeteren. Strikte selectie van druiven en zorgvuldig aangepaste rijpingsmethoden zijn beide essentieel om van Château Desmirail de Grand Vin te maken die het is.

Door de eeuwen heen.......
De naam DESMIRAIL wordt sinds het einde van de zeventiende eeuw geassocieerd met de wijnproductie in de Médoc-regio. Jean Desmirail, een advocaat in het parlement van Bordeaux, gaf zijn naam aan het pand toen hij het ontving als onderdeel van de bruidsschat Demoiselle Rausan du Ribail van zijn vrouw. Het kasteel behoorde tot de familie Desmirail tot vlak voor de classificatie van 1855, toen het werd gekocht door Monsieur Sipière, de landgoedbeheerder van Château Margaux. Onder zijn eigendom werd Desmirail geclassificeerd als een Troisième Grand Cru Classé (derde groei).
Aan het begin van de twintigste eeuw was het pand korte tijd eigendom van Robert de Mendelssohn, de neef van de beroemde componist, voordat het werd overgenomen door Martial Michel, een handschoenmaker uit Noord-Frankrijk. Michel verkocht het kasteel kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan Château Palmer. Het bedrijf Château Palmer was enkele jaren eigenaar van het pand voordat het in 1980 verkocht werd aan Lucien Lurton, een iconisch figuur in de Bordeaux-wijnwereld. In 1992 gaf Lucien Lurton zijn eigendommen door aan elke van zijn tien kinderen. Denis, een van de oudere kinderen en van beroep advocaat, nam de leiding van Château Desmirail over. Vandaag zet Denis het werk van zijn vader nog verder, moderniseert de faciliteiten voor de wijnbereiding en steekt al zijn energie in de ontwikkeling van deze Grand Cru Classé.