0
Artikel(en)

Aaldering Estate Pinotage Blanc 2017 Blanc de noir

And now for something completely different.....
75cl, 13,5% alc vol.
Stellenbosch
Western Cape
100% Pinotage
Jaartal
2017
Award(s)
Aaldering Pinotage Blanc 2017 Gilbert & Gaillard – Gold
€ 141,00 
incl. BTW
per fles
€ 23,50 

Horizontale tabbladen

Geur, kleur en spijzen

typering                                 een zeldzame en zeer verleidelijke Blanc de Noir!

kleur                                      Champagne geel

neus                                      florale aroma's, granaatappel, bloedsinaasappel, aardbeien en citrusfruit.

smaak                                   rijke textuur en een geconcenteerd mondgevoel, romige afdronk met een mooi uitgebalanceerd zuur. 

spijzen                                  komt het meest tot zijn recht bij 

serveren                                gecontroleerd schenken bij 08 - 10c graden, echt niet warmer. Geniet!

 

This rare variety of Pinotage (Blanc de Noir) boasts a medley of Pomegranate, Blood orange, Strawber- ries and Guava offers an intrinsic combination of fruit on the nose, supported by a creamy and refreshing mouthfeel.

Harvest 2017 started 2 weeks later than 2016 on the23rd of January 2017. What started off as a very dry season, stayed rather cool in comparison with the previous vintage. We had very little rain, but the climatic conditions were very favourable with cooler days that helped with flavor and color production. 

Deze Pinotage Blanc kan in meerdere gelegenheden worden gedronken, ook als aperitief. Combinatie van eten en wijn kan worden gevonden met aangebraden tonijn, romige mosselen, een Caprese salade of een visschotel zoals Yellowtail onder andere.De smaak is complex met mooie rodigheid, volheid en kracht. Tonen van kruisbes, groene thee, beetje frambozen en besjes maken alles af! Ideale combinatie voor spijs is tonijn, tartaar en roodbaars.

De wijngaard

Deze witte Aaldering Pinotage Blanc is gemaakt van de rode Pinotage druif en dat is vrij uniek in de wereld van de stille wijnen. Door de wijn heel snel te persen komt het sap niet in aanraking met de schillen en blijft de wijn wit van kleur. Maar toch heeft deze Aaldering Pinotage Blanc wel hinten waarin je de Pinotage druif terug kunt proeven. De druiven werden twee keer geoogst en beide vroeg in de ochtend. Het eerste deel voor de 2017 werd geoogst bij 22,5 graden Balling en het tweede deel vond plaats bij 27 graden Balling. Alle druiven werden de dag ervoor afgekoeld en de hele tros geperst om de kleurextractie te verminderen en een bijna champagnekleurige wijn te creëren. Het sap werd neergeslagen en vervolgens geïnoculeerd met geselecteerde giststammen (VL3 en X16) en vervolgens gefermenteerd in roestvrij staal. Deze 2017 werd 4 maanden op de droesem gelaten en kort daarna gebotteld om zijn frisheid te beschermen. Al prachtig op dronk, maar kan nog zeker drie tot vijf jaar goed rijpen.

By the way: Oogst 2017 begon 2 weken later dan 2016 op 23 januari 2017. Wat begon als een zeer droog seizoen, bleef vrij koel in vergelijk met de vorige vintage. Er was heel weinig regen, maar de klimatologische omstandigheden waren zeer gunstig met koelere dagen die hielpen bij de smaak- en kleurproductie.

Achtergrond info Pinotage druif;
De pinotage is een blauw druivenras vooral bekend uit Zuid-Afrika, die in 1925 is ontstaan door de Pinot Noir en Cinsault druiven te kruisen. De druif is vroegrijp, heeft een hoog rendement en is vrijwel immuun voor allerlei plantenziekten. Belangrijk is dat de blauw zwarte druiven op het juiste moment geoogst worden. Wanneer op het juiste moment van rijpheid geoogst geeft de druif een wijn met een geur van banaan, kers en aardbei.

De druif wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Meest bekend is de cépage vorm waarbij de druif en wijn onder de naam Pinotage verkocht wordt. De druif leent zich echter ook uitstekend om een variant af te leveren van Port en Champagne. Het gebied waar de druif de meeste bekendheid geniet is Zuid-Afrika. Aanplant in andere landen vindt echter steeds vaker plaats. Zo vindt men de pinotage in onder andere Brazilie, Neuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het was pas in 1961 dat de naam pinotage op een etiket verscheen. Dit betrof een wijn van de pinotage uit 1959.

De maker

In 2004 kocht het succesvolle Nederlandse koppel Marianne en Fons Aaldering vierentwintig hectare wijngaard in Devon Valley, ten noord-westen van het episch wijncentrum Stellenbosch, Zuid-Afrika. Die aankoop was de geboorte van Aaldering Vineyards & Wines; vanaf de eerste dag op weg naar succesvolle premium wijnen van hun nieuwe thuis. Binnen het team van de Aalderingetjes heeft de Pinotage druif zichzelf opnieuw uitgevonden, Aaldering Estate maakt nu zelfs vier verschillende wijnen van die typische Zuid-Afrikaanse druif (zie onder het kopje 'de wijngaard' meer info over de Pinotage druif). Zo is er deze witte variant, een zogenaamde ‘blanc de noir’. Mijn absolute favoriet. 

De trossen met blauwe druiven worden in zijn geheel geperst om de kleurextractie van de schilletjes zoveel mogelijk te verminderen. Na de fermentatie in roestvrijstalen vaten, mag de wijn nog vier maanden op de ‘lie’ liggen en kort daarna worden gebotteld. De wijn heeft een breed smakenpallet van granaatappel, bloedsinaasappel, aardbeien en guave en een romig, verfrissend mondgevoel. Een wijn met allure 'sur lie' opgevoed in een van de drie speciale baby-fermentatie tanks en vervolgens verraste de zeer complexe Pinotage Blanc de (inter)nationale wijnwereld tijdens de jaarlijkse Cape Wine Show in Kaapstad.

Het wijnhuis, met het doel om tot de top van de Zuid-Afrikaanse wijnen te gaan behoren, beschikt met de hypermoderne faciliteiten  nu over alle tools om dit doel binnen enkele jaren te realiseren. De wijnen hebben reeds bewezen jaarlijks in kwaliteit toe te nemen, sinds de eerste jaargang in 2007. Wijnmaker Dustin Osborne, die naast oenologie ook wijnbouw heeft gestudeerd, heeft de kelder ingericht op de productie van ultra premium wijnen met  een maximale capaciteit van 120.000 flessen per jaar. Het huis staat bekend om het drastisch terugsnoeien van haar oogsten tot zeer lage opbrengsten per hectare en die belofte wordt daarmee in de fles ook gewaarborgd.